Slovenija
42 ogledov

Horvat ne bo evroposlanec

11_10_09_ifp_andrej horvat Žurnal24 main
Andrej Horvat je poslance SD obvestil, da se zagotovo odpoveduje funkciji evropskega poslanca. Tudi Pahor želel, da ostane v Sloveniji.
Mojca Kleva, ki je že sprejela mesto poslanke, je presenečena nad dejstvom, da se zadeva vleče že več kot teden dni, saj je pričakovala, da bosta Pahor in Horvat odprta vprašanja rešila, še preden so jo vprašali, ali je pripravljena prevzeti položaj evropske poslanke. Zato čaka na pojasnila, v čem je problem, je izjavila še preden je pricurjala vest, da je kolege iz SD Horvat obvestil, da ne odhaja v Bruselj.

Z državnim sekretarjem Andrejem Horvatom se je danes sestal tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Stranka je sicer že ob odstopu Thalerja sporočila, da ga bo zamenjala Mojca Kleva. Mestu se je Horvat odpovedal, saj naj bi ga premier Pahor potreboval v kabinetu zaradi projekta pomoči Pomurju.

Vendar ga je le dan po tem, ko je mesto evropske poslanke sprejela Mojca Kleva, premier Pahor  z mesta projektov, povezanih s pomursko regijo, umaknil zaradi suma korupcije, ker mu je tako svetovala protikorupcijska komisija. Pri odločitvi za Bruselj zdaj Horvata ovira dejstvo, da nad njim visi sum korupcije, s katerim si ne želi nikamor iz Slovenije.

Pahorjevo odločitev Komisija za preprečevanje korupcije pozdravlja "tako z vidika spoštovanja do druge neodvisne državne inštitucije kot z vidika zagotovitve transparentnosti in pravilnosti porabe javnih sredstev. Vsaka njegova drugačna odločitev bi bila enako legalna in legitimna, vendar bi s tem prevzel dodatno odgovornost za posledice, če se po koncu postopkov komisije in organov pregona in odkrivanja sumi potrdijo. V tem smislu pomeni njegova odločitev v konkretnem primeru v očeh Komisije pomemben korak k prevzemanju politične in vodstvene odgovornosti."

Z razpisi pomagal prijateljem?
Uradno naj Horvat ne bi vedel, česa je osumljen, saj pogovora s komisijo še ni opravil. Iz gradiva, ki ga je prejel predsednik vlade, pa sklepa, da je osumljen klientelizma pri pridobivanju denarja prijateljem in političnim somišljenikom na treh javnih razpisih, skupaj vrednih 1,7 milijona evrov, ne pa tudi prejemanja podkupnine ali drugačnega finančnega okoriščanja. Horvat naj bi torej pri javnih razpisih za razvojni denar za Pomurje favoriziral podjetja svojih prijateljev.

Ta teden bo vlada obravnavala tudi letno poročilo o izvajanju pomurskega zakona. Poročilo je, kot pravi Horvat, "lep izdelek", ki ga lahko s ponosom kaže.

Kot je povedal, želi, da se zadeve čimprej razjasnijo in da "vrli uradniki" na protikorupcijski komisiji, ki preiskujejo njegov primer, čim bolj kakovostno zaključijo svoje delo.

Na njegov besednjak v medijih v razmerju do postopkov komisije, označil naj bi jih za vrle uradnike, in o lovu na čarovnice se je strogo odzvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

"Govoriti o neodvisnem državnem organu kot o 'vrlih uradnikih' in 'o lovu na čarovnice' je za visokega funkcionarja izvršilne veje oblasti nedostojno in v nasprotju z zahtevano osebno integriteto delovanja na takem položaju. Dr. Horvat bo pred Komisijo vabljen, ko bo to primerno z vidika učinkovitega zaključka postopka; medtem pa bo moral kot javni funkcionar sprejeti dejstvo, da ne more preko medijev diktirati postopkov neodvisnih nadzornih organov ali organov odkrivanja in pregona. Upravičeno pa Komisija pričakuje, da javni uslužbenci oziroma najvišji državni funkcionarji, ne glede na to, ali so zoper njih vodeni postopki, z drugimi državnimi organi in njihovimi uslužbenci komunicirajo in jih naslavljajo dostojno in spoštljivo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.