Slovenija
18 ogledov

Horvat pripravljen voditi ministrstvo

Erjavec ni želel razkriti imena kandidata. Žurnal24 main
Poteka sestanek koalicijskih strank, na katerih Erjavec predstavlja imena kandidatov za naslednika Zlate Ploštajner. Med njimi je pogosto omenjan Andrej Horvat, ki pravi, da bi bil pripravljen prevzeti resor.
''Počakajmo, kaj bo predlagal Karl Erjavec, saj gre za ministra iz DeSUS-ove kvote,'' je pred začetkom sestanka dejala notranja ministrica Katarina Kresal.

Se je šel predstavit vladni ekipi?
Horvat, ki smo ga ujeli na poti od Gregorčičeve proti vladi, kjer poteka sestanek, je dejal, da je pripravljen prevzeti resor. Kandidat za to področje je bil že lani, ko se je vladna ekipa sestavljala.

Tri tedne iskal kandidate
Karl Erjavec
je pojasnil, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu. O imenih predsednik DeSUS-a ni mogel govoriti, saj sta se s premierjem Borutom Pahorjem dogovorila, da se imena najprej uskladijo tudi z njim.

Koalicija se o novem kandidatu za vodenje službe vlade za lokalno samoupravo pogovarja danes. Karl Erjavec, prvak DeSUS-a, ki mu po koalicijskem ključu resor pripada, govori o treh kandidatih in izpostavi enega. Prekmurci stavijo na Bernarda Gorška, vršilca dolžnosti direktorja Krajinskega parka Goričko, nekdaj tesnega sodelavca ministrice v odhodu Zlate Ploštajner; Erjavec se je včeraj z njim srečal.

Drugi resen kandidat ostaja Andrej Horvat, novi državni sekretar premierja Boruta Pahorja. A bo bržkone potrebna menjava resorjev med SD in DeSUS. V igri bi sicer lahko bili tudi Danilo Krapec, Anton Balažek in Marjan Senjur.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru (DZ) predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali jo začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.