Slovenija
29 ogledov

Horvata bo preverjala policija

Kos je prepričan, da bi zadevo moralo rešiti vrhovno sodišče. Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos, bo zaradi suma zlorabe položaja primer predsednika koprskega okrožnega sodišča predala policiji.

Komisija za preprečevanje korupcije je v primeru predsednika koprskega okrožnega sodišča Bogomirja Horvata dobila konkretne prijave, ki kažejo na takšne nepravilnosti, da so zadevo predali policiji, je pojasnil predsednik komisije Drago Kos in dodal, da naj bi do nepravilnosti prihajalo pri dodeljevanju spisov posameznim sodnikom.

"Stvar je tako konkretna," je povedal Kos in pojasnil, da so prejšnji teden dobili dokaze, pred tem pa so imeli le nekaj informacij. Zaprosili pa bodo tudi sodni svet, naj jim posreduje dokumentacijo, ki jo imajo. Na komisiji bi namreč radi preverili, ali je zadeva, ki so jo predali policiji, ista kot tista, ki jo preučujejo pri sodnem svetu. Kos je še vedno prepričan, da mora to zadevo rešiti vrhovno sodišče.

Odvetnik Franci Matoz, ki med drugim zastopa tudi koprskega župana Borisa Popoviča, je minuli teden potrdil, da bo predsednik koprskega okrožnega sodišča Bogomir Horvat postal odvetnik odvetniške družbe Matoz. Ob tem je zanikal očitke, da je bila oprostilna sodba Popoviča kakorkoli dogovorjena s predsednikom sodišča Horvatom.

Pozneje se je predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen v zvezi s tem prestopom sestal s sodniki Okrožnega sodišča v Kopru, s katerimi je spregovoril o razmerah na koprskem okrožnem sodišču. Po pogovoru je dejal, da za zdaj ni nikakršnega suma, ki bi nakazoval kakršnokoli kaznivo dejanje oseb s sodnega področja. "Edini konkreten očitek sodnikov je bil v napačnem dodeljevanju nekaterih drugih spisov, ki niso povezani s primerom Popovič, kar pa bomo raziskali," je dejal Testen.

Okoliščine so po njegovih besedah nekoliko nenavadne in lahko vzbujajo dvom v nepristranskost sodišča, vendar naj bi mu vsi navzoči sodniki zagotovili, da ni bilo nobenih pritiskov na to, kdo naj v primeru Popovič sodi.

Na Horvatov odhod v odvetniško družbo Matoz se je odzval tudi minister za pravosodje Lovro Šturm. "To ni nič nenavadnega – to se je že zgodilo – ali nezakonitega. Temu dejanju ni mogoče očitati nobene pravne nepravilnosti," je svoje stališče pojasnil Šturm in tako pritrdil Testenovemu mnenju.

Na vprašanje, ali je "primer Popovič" za pravosodno ministrstvo končan, je Šturm odgovoril: "Ministrstvo za pravosodje je v tem primeru storilo to, za kar je pristojno. Dali smo ovadbo pristojnim organom in podali tudi predloge za pravosodni nadzor predsednici višjega sodišča, ki je za to pristojno, o tem pa obvestili tudi predsednika vrhovnega sodišča."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.