Slovenija
12 ogledov

Hotel je padel v jamo

"Hotela ne moremo graditi, ker nam je Vegrad AM vzel stavbno pravico," pravi Mat Žurnal24 main
Danes v ljubljanski izdaji Žurnala24 preberite. Ni jasno niti to, kdo je lastnik več milijonov vrednega zemljišča, niti to, komu je bila kupnina plačana.

Gradbena jama za gradnjo hotela ob Celovških dvorih je bila prodana podjetju Nip naložbe iz Velenja, je potrdil Matej Košič, direktor podjetja Vegrad hotel AM in nekdanja desna roka Vegradove Hilde Tovšak. Lastnik zemljišča je bil Vegrad AM, ki je Vegradu hotel AM podelil stavbno pravico za gradnjo hotela.

Izpuhteli evri ali kupec?

Vendar pa stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek ne ve, ali je bil denar Vegradu AM nakazan, prav tako se novi lastnik pri njem ni oglasil. Ali bo novi lastnik prijavil izločitveno pravico v postopku stečaja Vegrada AM, pa bo znano ob izteku roka za prijavo terjatev sodišču sredi februarja, je dodal Klenovšek. "V začetku stečaja na računu ni bilo denarja, če bi bilo drugače, stečaja niti ne bi bilo," je poudaril Klenovšek. Ker preglede računovodskih izkazov še pripravljajo, Klenovšek ne ve, ali je bil denar morda nakazan kdaj prej, poleg tega pa je bilo za vsa Vegradova podjetja računovodstvo skupno.

Načrti za hotel
Gradbena jama. Ob Celovških dvorih je želel Vegrad oziroma hčerinski Vegrad hotel AM zgraditi 52 metrov visoko stolpnico s poslovnim hotelom s petimi zvezdicami. Naložba je bila ocenjena na dobrega 18,3 milijona evrov.

Košič je zatrdil, da ne ve, za koliko se je zemljišče za hotel prodalo, saj naj bi se to zgodilo po njegovem odhodu iz Vegrada AM. Košič je bil direktor Vegrada AM po umiku Tovšakove z direktorskega stolčka tega podjetja slaba dva tedna marca lani.

Direktor podjetja Nip naložbe Tomaž Ročnik pa na naša pisna vprašanja o nakupu zemljišča od začetka tedna ni odgovoril. Prav tako ni bil dosegljiv za telefonski pogovor. Predznambo lastninske pravice je njegovo podjetje na podlagi neoverjene pogodbe o prodaji nepremičnine predlagalo konec maja lani, vendar je do 7. julija očitno niso upravičili, zato je zemljiška knjiga letos vpis zavrnila.

Denarja ne bodo več videli
Košičevemu Vegradu hotel AM je v času, ko je bila gradnja še načrtovana, ministrstvo za gospodarstvo odobrilo štiri milijone evrov pomoči, dobrih 933 tisoč iz evropskih skladov pa jim je ministrstvo že izplačalo. Že januarja lani je ministrstvo, ker hotela niso začeli graditi, zahtevalo denar nazaj. “Podjetje sredstev ni vrnilo, zato je ministrstvo vložilo tožbo na pristojno sodišče. Sredstva še niso vrnjena,” so pojasnili na ministrstvu. Nazaj so zahtevali že dobrih 727 tisoč evrov, zaradi odstopa od pogodbe pa nameravajo zahtevati tudi preostanek. Košič priznava, da morajo denar vrniti, pa tudi, da imajo s tem težave. Ne nazadnje doda, da bo tudi Vegrad hotel AM verjetno končal v stečaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.