Slovenija
63 ogledov

Hotel pri vas doma

airbnb airbnb.com
Popotniki lahko tudi pri nas že za 50 evrov najamejo kar celo stanovanje v središču Ljubljane. Tržna niša ali nezakonita praksa?

"Pravkar prenovljeno in moderno opremljeno stanovanje za dva na Trubarjevi ulici, ki vam ponuja tisoče možnosti za odkrivanje Ljubljane in njene okolice. Kuhinja, jedilnica z dnevnim prostorom, popolnoma opremljena kopalnica s pralnim strojem, zakonska postelja pa tudi brisače in perilo. Za obisk glavnih znamenitosti ne boste potrebovali niti javnega prevoza, saj so vse dostopne peš." Tako se glasi le eden od opisov za nastanitve, ki jih lastniki obiskovalcem oddajajo preko spletne storitve Airbnb.com. Za omenjeno garsonjero je treba odšteti 45 evrov na dan, 300 na teden ali pa 1.150 na mesec.

airbnb | Avtor: airbnb.com airbnb.com

Bi spali pri Zoranu Thalerju?

Nastanitve pri "navadnih državljanih", nekakšen plačljivi "couchsurfing", posreduje leta 2008 ustanovljeno ameriško podjetje Airbnb s sedežem v San Franciscu. Prek njih je mogoče najti prenočišče v več kot 33 tisoč mestih v 192 državah, zase pa pravijo, da so eden od najboljših načinov, kako lahko ljudje unovčijo svojo prazno sobo ali stanovanje in jo ponudijo milijonom ljudi po svetu. Če na vstopni strani v iskalnik vnesete Ljubljana, je trenutno na voljo okoli 300 različnih nastanitev – od sobe v bližini železniške postaje in podstrešnega stanovanja pod Gradom do garsonjere pod Šmarno goro... Najeti je mogoče tudi v starinskem slogu prenovljeno kraško vilo ali pa luksuzno stanovanje s pogledom na morje v Portorožu, ki ga za skromnih 39 evrov na noč oddaja nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler. Nad gostiteljem so sodeč po komentarjih gostje navdušeni.

Morali bi plačevati davek

Na Davčni upravi RS (Durs) pravijo, da bi morali slovenski ponudniki, ki svojo nepremičnino oddajajo preko Airbnb, v skladu z domačo zakonodajo plačati davek. Če gre za samostojne podjetnike oziroma organizirano dejavnost, bi morali prijaviti dohodek iz dejavnosti, če gre za fizične osebe, pa dohodek iz oddajanja premoženja v najem.


Davku se ne bi smeli izogniti niti, če v stanovanju sicer bivajo (in ga na primer oddajo le, ko so sami na dopustu), saj se "po zakonu o dohodnini za dohodek šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka ne glede na obliko – v denarju ali naravi". Potrdili so tudi, da lahko na podlagi javno dostopnih podatkov v bazi Airbnb.com Durs ukrepa, če ugotovi, da ponudniki z oddajanjem nepremičnin v najem kršijo davčno zakonodajo.

Brez pravne podlage

Petra Stušek iz javnega zavoda Turizem Ljubljana pravi, da storitev poznajo, a ker v Sloveniji ni uradno registrirana za oddajanje namestitvenih kapacitet z urejeno pravno podlago za oddajanje in odvajanje davkov ter prispevkov, je kot uradna institucija ne morejo priporočiti obiskovalcem. "Vsak turist, ki prenočuje v kraju izven stalnega prebivališča, mora plačati turistično takso, saj tudi uporablja turistično infrastrukturo, ki se financira tudi iz tega naslova. Dejansko gre pri tovrstnih storitvah za nelojalno konkurenco, ki sproži med drugim tudi vprašanje, kako rešiti morebitne reklamacije," pravi Stuškova. Podjetje Airbnb sicer na svoji spletni strani navaja, da je vsak ponudnik dolžan spoštovati nacionalno področno zakonodajo, vključno z davčno.

Uporabniki zadovoljni

"Stanovanje sva prek Airbnb prvič rezervirala pred slabim mesecem in bila navdušena. Bilo je precej cenejše od sobe v hostlu pa še lastnik naju je prišel iskat na letališče. Rezervacija je enostavna, vse plačaš na spletu s kreditno kartico. Velika prednost stanovanja je, da si lahko skuhaš kavo in v njem zajtrkuješ. Pri izbiri so zelo koristni tudi komentarji drugih uporabnikov," nam je povedal 33-letni Ljubljančan, ki je z dekletom na Portugalskem prvič prek Airbnb najel stanovanje.

San Francisco | Avtor: airbnb.com airbnb.com

Poskrbljeno je tudi za varnost obojih: ponudnikov in uporabnikov. Ponudnike Airbnb preverja na več načinov, najemniki jih lahko neposredno tudi kontaktirajo, preden se odločijo zanje, plačilo pa poteka prek spleta, pri čemer Airbnb obdrži provizijo, v zameno pa zagotavlja tudi zavarovanje nepremičnine, če bi gosti povzročili škodo. Uporabniki ocenjujejo stanovanja "na trgu", vendar pa tudi stanodajalci ocenjujejo popotnike. Da ne bi prihajalo do zlorab, denar pristane pri ponudniku šele, ko najemniku ta zares preda ključe stanovanja. Od ustanovitve je bilo prek Airbnb rezerviranih že deset milijonov nočitev.

Komentarjev 3
  • cevor 07:47 26.julij 2013.

    Komentar Stuškove je čisto v Slovenskem stilu. Ampak žal odraz države v kateri sem prisiljen živeti. Pri nas si vsak pezdetski uradniček misli, da se lahko vtika v zasebne stvari in ljudem nekaj predpisuje. Jaz lahko k sebi domov povabim ...prikaži več ali sprejmem kogarkoli hočem in mu ni treba plačevati nobene infrastrukture, ker že mene zanjo odirajo bolj kot bi živel v centru Dunaja. Edino kar sem dolžan prijavit je dohodek. Lep primer kako stvari delujejo brez problema po celem svetu, samo v Sloveniji imajo pa spet pomisleke. Da ja ne bi kdo zaslužil kaj, kar mu država ne bi mogla opleniti...

  • kapibara 14:37 24.julij 2013.

    ZOPET NEDOVLJENO SNEMANJE+OZIROMA UPORABA OGLASA...NEće naši grlom u jagode.. ŽAL.. :-(

  • marjan 14:31 24.julij 2013.

    Če je za sodišče pretrd oreh podkupovanje Zorana v Bruslju, bo pa enostavnejši primer utaja davkov.