Slovenija
21 ogledov

Hotel unovčiti 500 mio. evrov

Ček Shutterstock
Francoski državljan hotel v eni izmed kranjskih bank unovčiti ponarejen ček za 500 milijonov evrov. Ni mu uspelo.

Devetinšestdesetletni Francoz je v eno izmed bank v Kranju vkorakal 14. oktobra. Poleg unovčenja čeka v vrednosti 500 milijonov evrov, ki naj bi ga izdala banka v Avstriji, je hotel izvesti še prenos sredstev v višini 20 milijonov evrov na drugo banko v Sloveniji.

Mednarodno sodelovanje

Slovenski kriminalisti so v sodelovanju z angleškimi in francoskimi varnostnimi organi ugotovili, da se je osumljenec konec septembra sestal s predsednikom omenjene banke v Kranju in pri tem odprl nerezidenčni račun, preko katerega bi nato posloval v Sloveniji.

11. oktobra je osumljenec v družbi še nekaj oseb prišel v omenjeno banko in s seboj prinesel ček za polog sredstev na račun v znesku 500 milijonov evrov. Obenem pa je predal tudi nalog za prenos sredstev v višini 20 milijonov evrov za prenakazilo na drugo banko.

Izvedel že več goljufij

Uslužbenci banke so osumljencu dejali, da morajo pred prenakazilom znesek čeka najprej preveriti pri angleški banki – izdajateljici čeka. Nato so osumljenec in ostali odšli iz banke s prošnjo, da se jih obvesti, ko bo nakazilo izvedeno.

Ker banka v naslednjih dneh ni dobila potrdila, da so omenjena sredstva dejansko na računu banke izdajateljice, obenem pa so bili obveščeni, da banka ni izdala čeka, so o tem takoj obvestili Policijsko upravo Kranj.

Za Francozom so izdali tiralico, hkrati pa se je izkazalo, da ga francoska policija dobro pozna kot finančnega goljufa. Za zdaj ostaja v zaporu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.