Slovenija
18 ogledov

Hotela (še) ne bo?

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Študenti so zavrnili investicijo v hotel, a udeležba je bila le 0,65-odstotna.

Uradni rezultati študentskega referenduma o naložbi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šou v Ljubljani) v hotel so potrdili, da predloga študenti niso podprli. Proti naložbi se je izreklo 292 študentov, za pa 27; ena glasovnica je bila neveljavna. Volilna udeležba je bila le 0,65-odstotna.

Razlog za nizko udeležbo je po mnenju študentskega društva Iskra, ki je tudi vložilo pobudo za referendum, neprimeren čas izvedbe in premajhno število volilnih enot. Študenti so namreč lahko glasovali le v prostorih Šoua na Kersnikovi ulici, referendum pa je potekal v času, ko je bilo veliko študentov že na študijskih počitnicah. V študentski organizaciji se zavedajo, da je bil referendum "izveden v ne najbolj primernem času," a dodajajo, da sta tako določitev datuma kot tudi sama izvedba potekali v skladu s statutom organizacije in pravilnikom o volilni kampanji.

Zadostne udeležbe ob pravilih v statutu praktično ni mogoče doseči

Po statutu Šoua v Ljubljani je predlog na referendumu sprejet, če se ga udeleži vsaj petina vseh študentov s statusom, če pa se ga ne udeleži zadostno število volilnih upravičencev, je predlog avtomatično zavrnjen. Kljub temu se bodo o veljavnosti referendumskih rezultatov v ljubljanskem Šouu posvetovali z odvetnikom. V opozicijskih študentskih poslanskih skupinah opozarjajo, da kvoruma ob trenutnem pravilniku praktično ni mogoče doseči. V študentskem zboru so že sprožili postopek za spremembo pravilnika, vendar jim še ni uspelo dobiti potrebne večine za potrditev.

Bodo le spremenili načrte glede naložbe v hotel?

Kljub nizki volilni udeležbi v ljubljanskem Šouu napovedujejo, da mnenja študentov, ki so glasovali, ne bodo zanemarili."V Šouu v Ljubljani namreč že razmišljamo o alternativnih možnostih (študentska stanovanja, študentske sobe ipd.), ki bi primerno dopolnile tovrstno študentsko družabno stičišče," so pojasnili za STA.

Približno pol milijona evrov vredno naložbo v hotel je sicer že marca potrdil študentski zbor, vendar opozicijske skupine vztrajajo, da projekt ni v intersu študentov in zanj ne bi smeli porabljati študentskega, se pravi javnega denarja, ki ga Šou dobi od študentskega dela. Dobiček od hotela se namreč ne bi vračal v Šou v Ljubljani, obstajala pa naj bi tudi možnost korupcije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.