Slovenija
21 ogledov

Hotele bodo napolnili pasji gosti

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Med Evropsko razstavo psov bodo hoteli po Sloveniji zasedeni s pasjimi gosti. Prenočevali bodo tudi v avtodomih na parkirišču v neposredni bližini sejma.
Za Evropsko razstavo psov je prijavljenih 10.100 psov. Dodatnih pet tisoč jih bo sodelovalo na razstavah, ki bodo potekale v popoldanskih urah v okolici Celja (Velenje, Pragersko, Maribor). Na razstavi bo mogoče videti tudi pse, ki jih sicer v Sloveniji ni. To so: tajvanski grebenar, urugvajski cimarron, vidrar, švedski laphund, romunski karpatski ovčar, romunski ovčar mioritik, opičji pinč, faraonski pes, arieški ptičar, islandec, šikoku in frizijski vodni pes.

Med 30. septembrom in 3. oktobrom bo v Celju Evropska razstava psov, na kateri bo po navedbah organizatorjev sodelovalo okoli 15 tisoč razstavljenih psov iz 57 držav in več kot 50 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Pasje goste bodo namestili v hotele na območju celotne Slovenije, saj so kapacitete v Celju in bližnji okolici že pošle. "Zasedeni so hoteli v Mariboru, na Pohorju, v Ljubljani, pa vse do Kranjske Gore," je povedala Andreja Virk Žerdin, tiskovna predstavnica razstave, ki jo organizira Kinološka zveza Slovenije. "Hotelirji in drugi ponudniki nočitev so se večinoma zelo pozitivno odzvali na prošnjo za nočitev tudi večjih psov, tako da težav nismo imeli," je povedala in pojasnila, da so na parkirišču v neposredni bližini Celjskega sejma uredili tudi komunalno opremljen parkirni prostor za skoraj dvesto avtodomov.  

Sicer je po besedah Virk Žerdinove gostoljubnost do pasjih ljubljencev boljša v bolj razvitih državah in boljših hotelih. "V gostoljubnosti do psov vsekakor prednjači Skandinavija, kjer tako rekoč ni težav pri potovanju s psom," je dejala. "Štirinožcem so zelo naklonjeni še v nekaterih državah Evropske unije, predvsem v Avstriji, Italiji, Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem, pri naših južnih sosedih pa jih v večini obmorskih krajev ne vidijo radi."

Pri naših severnih sosedih, Avstrijcih, je po besedah Virk Žerdinove oddih s psom ali mačko dovoljen v skoraj vseh hotelih in apartmajih v turističnih krajih. Prav tako lahko tam ljubljenčka peljete s seboj v večino gostiln in trgovin. V nakupovalnih centrih je mogoče najti celo posebna mesta s posodicami s hrano in vodo za pse. "Seveda pa mora biti ljubljenec ves čas pohajkovanja po trgovini na povodcu, pri večjih pasmah pa je priporočljiva tudi uporaba nagobčnika," poudarja tiskovna predstavnica razstave. "Edina prepoved vstopa za pse je v trgovine z živili in na območja, kjer so vrtci in šole, prav tako so psom nedostopna nekatera avstrijska javna kopališča, kjer je veliko otrok."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.