Slovenija
42 ogledov

Hotele pocenili tudi za četrtino

Razno 01.07.10, plaza, zenska, mreza, pocitek, soncenje, morje, foto: shuttersto Shutterstock
Prvomajski prazniki. Letos ugodnejši arabski svet, križarjenja in nekateri hoteli na Jadranu. Želje Slovencev. Vse bolj premišljeni, iščemo cenejše in krajše aranžmaje.

Slovenci smo zaradi krize vse občutljivejši na ceno počitnikovanja, opažajo v turističnih agencijah. "Nenehno raste trend iskanja krajših in cenejših aranžmajev. Pri tem igra cena letos pomembnejšo vlogo kot prej," ocenjuje direktor agencije Sajko turizem, Milan Sajko.

"Želje Slovencev se niso spremenile, še vedno bi radi kar največ za najmanj denarja," pravi Darko Šironjič iz agencije Potuj nekam. Dodaja, da letos opažajo nekoliko več rezervacij ugodnejših aranžmajev, za od okoli 450 do 500 evrov na osebo. "Gostje se bolj premišljeno odločajo o tem, kam in s kom bodo potovali, saj želijo in pričakujejo največ za njihov denar," ugotavljajo tudi v agenciji Palma.

Dogovarjanja za cene

"Zaradi gospodarskih razmer v svetu in Sloveniji smo letos veliko poudarka namenili obiskom partnerjev in hotelirjev v tujini ter dogovorom za boljše pogoje in cene za naše potnike," pojasnjujejo v turistični agenciji Kompas. Dodajajo, da lahko potniki ugodno počitnikujejo na Hrvaškem, kjer so imeli akcije polpenziona za tudi 17 evrov na dan. "Visoki popusti so bili za zgodnje prijave – tudi do 25 odstotkov na Jadranu. Tudi na potovanjih so popusti visoki – do sto evrov na prijavo," pojasnjujejo.

V Sajko turizmu ugotavljajo, da so se pocenili predvsem hoteli na jadranski obali, v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji: "Zaradi prvotne manjše zasedenosti so številni spustili cene od deset do 25 odstotkov." Po njihovih opažanjih so se pocenili arabski svet, denimo Tunizija in Egipt, pa tudi križarjenja.

Dražijo se vstopnine

"Dražijo se severne destinacije, kot so Islandija, Irska, Norveška, in pa vstopnine," pravi Marinka Katič Sajko iz Sajko turizma. Potovanje z letalom pa je po besedah direktorja Sajka iz Slovenije dražje v tiste dežele, kamor iz Slovenije ni več direktne letalske povezave, saj je Adria ukinila nekaj letalskih linij. Za letošnji 1. maj Adria po njegovih besedah ne leti več v Atene, London ali denimo Barcelono.

"Prvomajski prazniki so nekakšna 'selitev narodov' pri nas, posledično so tudi cene nekoliko manj dinamične in se precej dobro držijo," pravi Šironjič. Da so cene ostale podobne lanskim, ugotavljajo tudi v agencijah Avantura in Palma.

Odločitve zadnji hip

Povpraševanje za prvomajske praznike je malenkost manjše od lanskega, veliko je prijav v zadnjem hipu, opaža Žiga Kajfež iz Avanture. "Številni se za prvomajski oddih odločajo v zadnjem trenutku," pravijo v Palmi, kjer opažajo več rezervacij v primerjavi z lani.

"Zasedenost in povpraševanje sta bila sprva precej manjša. Se pa v zadnjem tednu in v teh dneh ljudje zaradi lepega vremena še veliko odločajo, zato pričakujemo, da bo zasedenost na koncu podobna lanski," pravijo v Sajko turizmu. V Kompasu posebnih razlik v primerjavi z lani ne opažajo, veliko potovanj je razprodanih, prosta mesta pa so še pri počitniških aranžmajih v hotelih in klubih na Jadranu. V agenciji Potuj nekam imajo več rezervacij kot lani.

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:58 25.april 2013.

    Vse kar kroži v prodaji po svetu izvira na začetku iz sonca, vode in zemlje....

  • renemario 06:21 25.april 2013.

    Tudi , če zmanjšajo cene za polovico so previsoke ...oderuške. To, da prodajajao sonce in vodo, ki ni njihova last je res izven zdrave pameti.