Slovenija
45 ogledov

Hoteli v štajerske roke

Marko Dolanec, prokurist družbe AAT, je za seboj pustil razpadajoče bohinjske ho Žurnal24 main
Menjava. Alpe Adria Turizem z likvidnostnimi težavami. Mediacija neuspešna. Hotela Zlatorog in Bohinj z novim najemnikom.

Družba Alpe Adria Turizem (AAT) ne upravlja več bohinjskih hotelov Zlatorog in Bohinj. Hotel in kamp Zlatorog sta od oktobra v lasti družbe Zlatorog turizem, katere direktor je štajerski podjetnik Božo Šoster, ki je v ponedeljek v 12-letni najem prevzel še hotel Bohinj.

Šoster je za Žurnal24 povedal, da so hotel Zlatorog že začeli prenavljati. Popravili so streho in notranji bazen, zamenjali vzmetnice, zavese in posteljnino, spomladi bodo obnovili še fasado hotela, dela pa bodo stala okoli 300 tisoč evrov. Na vprašanje, zakaj se je odločil za lastniško-najemniški vstop v bohinjski hotelski turizem, je dejal, da mu je bil najem ponujen. “To je nov poslovni izziv,” je dodal Šoster, ki nima hotelirskih izkušenj, saj se ukvarja s trgovino. V hotelu Zlatorog je zdaj 25 zaposlenih – Šoster je prevzel dozdajšnje delavce in zaposlil nekaj novih –, nove zaposlitve pa obljublja tudi v hotelu Bohinj. “Natančnega seznama zaposlenih v hotelu Bohinj mi še nihče ni dal, sem pa včeraj (v torek, op. p.) opravil pogovor z 11 delavci, od katerih jih bom zaposlil več kot polovico, prednost pa bodo imeli Bohinjci,” je pojasnil.

Dolgovi
Alpe Adria Turizem. Lani slabo, letos še slabše, lahko po enem letu zapišemo o delu družbe Alpe Adria Turizem, ki je upravljala bohinjske hotele. Zaposleni so lani oktobrsko plačo prejeli z zamudo, po obrokih, novembrska je zamujala, družba pa je Občini Bohinj dolgovala dobrih 38 tisoč evrov turistične takse in komunalnih prispevkov. Trenutno ji dolguje že dvakrat toliko, del zaposlenih pa je ostal brez dela.

Dolanec preklical dogovor
Med delavci, ki jih je AAT odpustil, je tudi Jure Pagon, predsednik sindikata v Alpinumu. “Po 30 letih dela sem ostal na cesti, zaradi neurejenih razmer v podjetju in pritiskov vodstva pa sem še hudo zbolel. AAT je zaposlenim lanski regres izplačal letos, letošnjega sploh še ne in nekaterim delavcem dolguje tudi septembrsko plačo,” je dejal.

AAT pa ni dolžan le delavcem, temveč tudi občini, in sicer 73 tisoč evrov neplačane turistične takse ter komunalnih prispevkov. Župan Franc Kramar se boji, da bo dolg ostal neporavnan, kajti AAT ima likvidnostne težave in blokiran račun. “Na mediaciji smo se dogovorili, da bodo dolg obročno odplačevali, potem pa je Marko Dolanec (prokurist AAT, op. p.) to preklical in mediacija ni uspela. Podjetje bo poslal v stečaj, mi pa se bomo obrisali pod nosom,” je bil ogorčen župan, ki od novega najemnika pričakuje, da bo dvignil raven hotelov ter plačeval obveznosti in zaposlene: “Po zelo slabih izkušnjah ne morem nikomur več verjeti, kajti do zdaj so vsi le obljubljali, pospravili denar v svoje žepe in odšli iz Bohinja.”

O razlogih za preklic dogovora mediacije, neplačevanju zaposlenih in novem najemniku smo želeli govoriti tudi z Dolancem, ki pa je v telefonskem pogovoru dejal le, da ne želi dajati izjav, in nato zvezo prekinil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.