Slovenija
22 ogledov

Hotelirji si lahko manejo roke

Praznična Ljubljana Shutterstock
V turističnih krajih so z zasedenostjo namestitvenih kapacitet med božičnimi in novoletnimi prazniki zadovoljni. Še nekoliko boljša zasedenost kot za božič se tradicionalno obeta za silvestrovo.

Glede na podatke, ki nam jih je posredovala Slovenska turistična organizacija, bodo imeli najbolj polne hotele v Kranjski Gori in v slovenskih naravnih zdraviliščih.

V Kranjski Gori ocenjujejo, da je zasedenost kapacitet med prazniki med 90- in 95-odstotna. Po podatkih LTO Kranjska Gora je večina gostov rezervirala nastanitev vnaprej, pričakujejo pa tudi goste, ki se odločijo v zadnjem trenutku.

Na Bledu je bila obiskanost prazničnih prireditev dobra, kar pripisujejo predvsem lepemu vremenu. V primerjavi z lanskim božičem pa so ustvarili nekoliko manj nočitev. Tudi v blejskih hotelih predvidevajo, da se bo marsikateri gost odločil za silvestrovanje pri njih v zadnjem trenutku. Glede na rezervacije kaže, da bodo prevladovali gosti iz tujine, med katerimi bo največ Italijanov, Nemcev in Hrvatov. Pri Turizmu Bled pričakujejo 10 odstotkov slovenskih gostov.

Kot so v Piranu pričakovali, so bili hoteli v njihovi občini za božič 60-odstotno zasedeni, zabeležili pa so 1.675 nočitev,  torej odstotek manj v primerjavi z lanskim letom. Z 58 odstotki so prevladovali tuji gosti, med katerimi je bilo največ Italijanov, veliko pa je bilo tudi nemško govorečih gostov. V primerjavi z lani je bilo za 25 odstotkov več domačih gostov. Za novo leto na Turističnem združenju Portorož pričakujejo od 90- do stoodstotno zasedenost.

Slovenska naravna zdravilišča po navedbah Slovenske turistične organizacije beležijo različno zasedenost med božičnimi prazniki, v nekaterih zdraviliščih so bile hotelske kapacitete kar stoostotno zasedene, drugje pa je zasedenost znašala med 65 in 90 odstotkov. Za novoletne praznike kažejo rezervacije od 80- do stoodstotno zasedenost, pričakujejo pa še nekaj rezervacij v zadnjem hipu. Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je polovica gostov iz Slovenije, med tujci pa prevladujejo Italijani, Avstrijci in Hrvati.

Med 24. in 26. 12. je bilo v Ljubljani po podatkih TIC-a realiziranih 1.300 nočitev, kar je za odstotek bolj kot lani. Pričakovana zasedenost čez novo leto bo, kot kaže po trenutnih podatkih Turizma Ljubljana, več kot 70-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.