Slovenija
20 ogledov

Hrano so premaknili na rob Žal

Odpadne sveče, ki jih obiskovalci po besedah Lepičnika v 95 odstotkih odlagajo v Žurnal24 main
Žale. Prvega novembra spremenjena prometna ureditev in pogostejše vožnje avtobusov.

"V bližini dejansko ni nobene gostinske ponudbe. Smo pa šotor umaknili ven. Mislim, da bo tokrat primerno tudi za tiste, ki so malo bolj občutljivi na to ponudbo," je o stojnici s hrano pred pokopališčem Žale okoli 1. novembra povedal Bojan Lepičnik, direktor Javnega podjetja (JP) Žale. V tem času pokopališče obišče okoli pol milijona ljudi, zato bo prometna ureditev spremenjena, nekateri avtobusi pa bodo vozili pogosteje.

Brezplačen prevoz

Do jutri bo dvakrat na dan, ob 11. in 15. uri, po pokopališču vozilo električno vozilo, namenjeno brezplačnemu prevozu starejših, invalidov in ljudi, ki težko hodijo, pripeljalo pa jih bo čim bližje groba.

Spoštovanje do pokojnih lahko izrazimo tudi z manjšim številom sveč.
Bojan Lepičnik, JP Žale

Med petkom in nedeljo bo vozilo ustavljalo na petih označenih postajališčih s sedišči med 9. in 16. uro, vozilo pa bo na vsake pol ure. Po pokopališču bo vozil tudi Kavalir, ki bo obiskovalce odpeljal do groba in nazaj na izhodišče. Ustavijo ga lahko kjerkoli in kadarkoli med 9. in 16. uro. V ponedeljek omenjenih vozil zaradi prevelike gneče na Žalah ne bo.

Hrupa zaradi del ne bo
Del zaradi širitve novega dela pokopališča okoli 1. novembra ne bodo prekinili, je pa Lepičnik zagotovil, da delovni stroji s hrupom v tem času ne bodo motili. Prvo nujno širitev so začeli aprila, zgradili pa bodo 1.300 grobov za pokope s krsto, kar je dovolj za naslednjih devet let. Načrtovan je tudi del obodnega parka za raztros pepela. Po besedah Roberta Martinčiča iz JP Žale imajo težave zaradi zemljišča med območjem gradnje in Tomačevsko cesto, ki ni v njihovi lasti. "Širitev bomo nadaljevali, ko bo to vprašanje rešeno," je dejal in dodal, da bo to najbrž po končanem postopku razlastitve. Vrednost investicije je dobre tri milijone evrov.

Prometna ureditev
Ceste. Od nedelje od 5. do ponedeljka do 23. ure bo Tomačevska cesta od Titove ceste do južnega uvoza na parkirišče nasproti upepeljevalnice urejena enosmerno. Enosmerni bosta tudi Koželjeva in Dečkova ulica od Tomačevske proti Kranjčevi ulici ter povezovalna dovozna pot v smeri Jarške ceste.

LPP. V petek bodo imeli avtobusi počitniški vozni red, v soboto pa bo obratovala tudi linija 22. V nedeljo in ponedeljek bodo veljali prirejeni sobotni vozni redi, razen za avtobuse 2, 7, 12, 13, 19 in 22, ki bodo vozili zgoščeno. Liniji 27K in 1B bosta imeli nedeljski vozni red, linija 12 pa bo vozila mimo Žal v obeh smereh. Avtobus številka 19 v nedeljo ne bo vozil do Tomačevega; njegovo končno in začetno postajališče bodo Nove Žale.

Parkirišča. Brezplačno parkiranje bo mogoče na petih parkiriščih v okolici Žal, vzdolž enosmerno urejene Tomačevske ceste, v garažni hiši Stožice in pred Cvetličarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.