Slovenija
366 ogledov

Hrček spet v naravi

Veliki hrček Profimedias
Po dolgem času potrdili prisotnost hrčka v Sloveniji.

Prvič so prisotnost hrčka na ozemlju Slovenije potrdi leta 1980, dva so našli v bližini vasi Obrež. "Po tem letu se hrčka ni več spremljalo in ni bilo podatkov o njegovi prisotnosti. Po 34 letih smo ponovno potrdili prisotnost hrčka (Cricetuc cricetus) v Središču ob Dravi. Nahajališče je na robu njegovega areala in edino znano v Sloveniji," so zapisali na livedrava.ptice.si.

Popis in pregled habitata so študenti Biologije in ekologije z naravovarstvom z mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko izvedli pretekli petek. Težave jim je povzročal razmočen in težko prehoden teren. "Vendar smo kljub vsem omenjenim težavam našli rove, ki so bili na robu s plevelom obraščenim mejnim pasom koruznega polja in polja z bučami. Širina zapleveljenega obmejka med polji je bila okoli enega metra. Na dveh mestih smo odkrili sedem rovov. Na njivi z lucerno smo odkrili še en rov in odgriznjene poganjke rastlin,“ so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.