Slovenija
26 ogledov

Hribar se bo odločil do jutri

Pahor ima težave z iskanjem Pogačnikovega naslednika. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V kabinetu premierja Pahorja pravijo, da Janez Hribar ni zavrnil kandidature za kmetijskega ministra, ampak si je vzel čas za razmislek do jutri.

Po današnji predstavitvi SD-ju in po včerajšnjem sestanku s premierjem Borutom Pahorjem se je prodekan Biotehniške fakultete dr. Janez Hribar odločil, da do jutri premisli, ali želi biti kandidat, so pojasnili v premierjevem kabinetu.

Pojavili so se namreč namigi, da je Hribar že rekel ne. Več naj bi jutri na novinarski konferenci vlade povedal Pahor.

Vojtic rekel ne že v petek
D
r. Igor Vojtic pa zagotovo ni več kandidat za kmetijskega ministra. Kandidaturo je vrnil premierju.

Problem je v tem, da bo najhujša kriza v kmetijstvu še sledila.
Igor Vojtic

"Kandidaturo sem mu vrnil že v petek. Dobro sem premislil in ko sem se premislil, kot se temu reče, sem lahko samo še vrnil kandidaturo," nam je povedal Vojtic. Pahorjevo željo, ki jo je izrazil pred tednom dni na novinarski konferenci, češ, da želi enega za ministra, drugega za državnega sekretarja, komentira tako: "Predsednik je takrat pač moral nekaj reči. To je bila verjetno posledica časovne stiske."

Novega ministra bodo pričakali vsi okostnjaki, ki bodo popadali iz omare.
Igor Vojtic

Miniintervju z Igorjem Vojticem, direktorjem mariborskega območnega urada veterinarske uprave

Zakaj je za Pahorja iskanje novega ministra tak problem?
Problem je v tem, da bo najhujša kriza v kmetijstvu še sledila. Kmetijstvo svetlobe na koncu predora še ne vidi in naloga bodočega ministra ne bo lahka. Še posebej, ker ima država omejene vire za kmetijstvo. Imamo evropske vire, naši pa so omejeni, ker jih moramo razporediti na vrsto področij.

S čim se bo po vašem spopadal novi minister in s čim bi se moral?
Novega ministra bodo pričakali vsi okostnjaki, ki bodo popadali iz omare. To je hendikep takega mandata, ki se začenja nekje na pol. Vsak minister bo verjetno imel svoje nianse, a znotraj koalicijske pogodbe ne bo imel dosti manevrskega prostora. Svoj pečat bo verjetno pustil v hitrosti sprejemanja stvari. Kmetijski minister bi moral biti minister vseh državljanov, ki kupujejo proizvode, pri tem pa ne sme zanemariti samih interesov kmetijstva.

Kdaj bo kriza v kmetijstvu najhujša?
Najhuje bo po letu 2013, ko se izteče sedanja skupna kohezijska politika in se EU začne usklajevati s svetovno trgovinsko organizacijo. Naše kmetijstvo bi že v tem trenutku morali začeti pripravljati na leto 2014. Takrat bo to udarilo denimo tudi nizozemsko, nemško in francosko kmetijstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.