Slovenija
7 ogledov

Hribar za spremembe ustave

Tine Hribar je bil tudi med pisci aktualne ustave. Žurnal24 main
Eden vodilnih slovenskih filozofov Tine Hribar meni, da je prišel čas za določene spremembe ustave.
 

Zlati red za zakonca Hribar

Predsednik države Danilo Türk je z zlatim redom za zasluge odlikoval akademika Tineta Hribarja in njegovo ženo Spomenko Hribar.

Hribar je odlikovanje prejel za znanstveno-raziskovalno delo na področju filozofije ter prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe, Hribarjeva pa zgolj za slednje.

V intervjuju za Dnevnikov objektiv je dejal, da bo program prenove prevzel France Bučar, šele na koncu pa se bodo odločili, ali bo dobil tudi formalno obliko.

 Po besedah Hribarja smo Slovenci v zadnjih desetletjih na formalni ravni absolvirali vse stopnje samovzpostavitve - "kot narod smo se osamosvojili, postavili lastno državo in postali nacija - zato bomo morali zdaj, ko "smo Evropa, nastopiti s svojo lastno resnico, tudi z natančnejšim zarisom evroslovenstva".

Glede na to nas po njegovem čaka izdelava "načrta slovenskega prispevka k drugi renesansi Evrope in k njenemu deležu pri uveljavitvi svetovnega etosa kot minimalnega skupnega imenovalca zavezništva svetovnih civilizacij, posledično svetovnega miru".

Podpora vrha države
Prvi korak k temu so posamezne spremembe členov obstoječe ustave, "ki zaradi svoje sporadičnosti neogibno ostajajo neusklajeni". Več kot 90 odstotkov besedila bi sicer po njegovem ostalo nespremenjenega. Pobudo za prenovo ustave so že podprli predsedniki države, državnega zbora, državnega sveta in vlade.

Povezava različno mislečih
Skupina pod vodstvom Bučarja naj bi si vzela dovolj časa, "leto dni ali celo dve leti", in se šele na koncu odločila za morebitni zapis predloga. Ob tem je pri projektu poudaril nujnost povezave različno mislečih in verujočih pri oblikovanju ustave, ki bo upoštevala pravrednote človeškosti v širšem obsegu kot obstoječa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.