Slovenija
16 ogledov

Hrošč, s katerim na daljavo sesujete iphona

Razbiti telefon Profimedias
Uporabniki iphona pozor: pojavil se je programski hrošč, ki ob prejetem SMS sporočilu z določenimi besedilom povzroči sesutje telefona.

Napaka po poročanju 9to5Mac omogoča škodovanje drugim lastnikom Applovega telefona na daljavo. Ko prejemnik odpre določeno sporočilo, se sesuje aplikacija Messages, iphone pa se pod določenimi pogoji tudi samodejno vnovič zažene. Šlo naj bi za napako, kako naprava dojema Unicode znake.

Tekst sporočila je: 

effective. Power لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗

Business Insider poroča, da njihovim tehnikom s poslanim sporočilom sicer ni uspelo sesuti iphona, zato verjetno hrošč ne prizadene vseh lastnikov. Vendar težava očitno obstaja, saj o njej poročajo iz vsega sveta.

Na Redditu pa nekdo omenja možnost, da sporočilo s takšno vsebino povzroča močno obremenitev mobilnikovega delovnega pomnilnika, zato "poklekne" celotni operacijski sistem iOS. Že leta 2013 so namreč imeli nekateri uporabniki težave, potem ko takratni iOS 6 ni dobro dojemal arabskih tekstovnih znakov.  

Pri Applu še preverjajo navedbe uporabnikov in se bodo odzvali s popravkom, če bo to potrebno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 13:36 04.junij 2015.

    Človk bi si dons želu en telefon, za TELEFONIRANJE, torej nekoga pokličeš in se z njim pomeniš, občasno pošlješ kakšen SMS, pa recimo , da tudi fotoaparat ni nepotreben, vse ostalo je ... RAKETA, ki je ne rabiš. Recimo gledat ...prikaži več filme na iphonu. A ni to carsko ? Majhen ekranček, nč ne vidš, ampak ker je jabuček, si car. Odlična hrana za samovšečneže in za futranje napuha, ki v SLO še kako uspeva. Kaj rabiš ? Ko pokličeš je fajn, da z isto roko v kateri držiš aparat, tudi vtipkaš cifro, ali jo izbereš iz imenika. Ampak ne, sabo moraš met cel computer. ZAKAJ in ZAKOGA ??? Včasih je bi telefon "CEGU", dons je pa "PLATCA". Nerodno in brez potrebe nerodno, prodaja se pa za med. Več kot odličen biznis. Biznis je prodajat neumnosti. Če ne moreše prodat, kupca spremeniš v bebca in bo kupil vse. To je umetnost.

  • Avatar praufo
    praufo 13:24 04.junij 2015.

    pa tolk dnarja za en tak jajc ?

  • Ronald Reagan 20:16 27.maj 2015.

    Ne zruši...garantirano...preizkušeno...vsi na katere sem poslal še delajo...