Slovenija
40 ogledov

Hrup prinaša po trebne cekin

Mariborsko letališče Nino Verdnik
Aerodrom Maribor. Prenova terminala še stoji. Pog odba z novim izvajalcem novembra.

Maribor. “Močno nas motita hrup in nizko preletavanje švicarskega letala z letališča,” so se oglasili podpisani prebivalci Pobrežja. Letalo leti tako nizko, da se na ulicah vidi njegova senca, nas je poklical drugi zaskrbljen Mariborčan.

Nizko lahko letijo

Tudi ta ponedeljek bodo na Letališču Edvarda Rusjana Maribor švicarski piloti najverjetneje opravljali šolanje z velikim potniškim letalom, kar pomeni, da bodo leteli tudi nad središčem mesta. Andrej Grebenšek iz Kontrole zračnega prometa Slovenije je pojasnil, da lahko z izjemo vzleta in pristanka “letala nad naseljenimi območji letijo najmanj 300 metrov nad oviro, ki je v radiju osem kilometrov od letala”. Marko Gros, direktor Aerodroma Maribor, ki upravlja letališče, je prepričan, da letala letijo na predpisani višini.


Poslujejo z rdečo ničlo

Šolanja, ki jih sprejema sicer prazno in neprometno letališče, so dobrodošla za Aerodrom Maribor, saj je podjetje na robu preživetja. Kot je pojasnil Gros, letos poslujejo z rdečo ničlo, plače zaposlenim pa za zdaj redno izplačujejo. “Novih manjših poslov je bilo od mojega prihoda sklenjenih kar nekaj, potekajo pa tudi že dokaj resni pogovori o rednih in čarterskih linijah,” je pristavil prvi mož letališča.

Letalske linije in nove partnerje pa bi zagotovo lažje privabljali, če bi ministrstvu za promet končno uspelo dokončati prenovo novega potniškega terminala. Spomnimo: dela pri dokončanju gradnje so se ustavila po tem, ko je gradbeno podjetje SCT zašlo v likvidnostne težave. Z ministrstva so zdaj sporočili, da bodo novega gradbenega izvajalca, ki bo dokončal začeto, izbirali septembra. “Ministrstvo za promet pričakuje, da bo pogodba z novim izvajalcem podpisana novembra 2011,” so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.