Slovenija
65 ogledov

Hrup v igralnici enak gasilski sireni

Vrtci v MOL so skupaj zavrnili 1.961 otrok – od 431 otrok imata oba starša vsaj Žurnal24 main
Danes je v vrtcih le okoli pet do sedem odstotkov vseh malčkov. Kot so nam zagotovili, so vsi vrtci odprti, za otroke je poskrbljeno. Starši so, po besedah sogovornic, razumevajoči.

Jovi Vidmar, ravnateljica Vrtca Mojca, nam je zaupala, da je v njihove podružnice od skupno 860 otrok do devete ure prišlo med 35 in 40 otrok. Priznava, da je število nižje od pričakovanega.

"Vse enote so odprte, kdor potrebuje varstvo, smo tu, oskrba, prehrana in igra potekajo normalno. Stavkovni odbori so organizirani po enotah, kolegice se pogovarjajo, razmišljajo o vseh spremembah, ki se nam obetajo," pojasnjuje. A kot pravi, je tudi njej težko pri srcu, saj "vrtec ne more biti brez otrok".

Iz Vrtca Ledina so nam sporočili, da je trenutno v vrtcu 25 otrok, pet jih še pričakujejo v sklopu popoldanskega varstva. Sicer pa vsak dan v ta vrtec zakoraka okoli 370 otrok. Kot nam je pojasnila ravnateljica Lučka Postružin, so danes sprejeli še vsakogar, ki je svojega otroka pripeljal v varstvo. "Delo poteka normalno, za vse je poskrbljeno," zagotavlja. 

Vzgojiteljice: Starši nas razumejo

"Starši nas zelo razumejo. Sploh se jih je zelo dotaknilo, da vlada pripravlja spremembe v smislu ukinitve brezplačnega vrtca za drugega otroka in zvišanje normativov. Najbolj pa razumejo tisti starši, ki so bili sami otroci v našem vrtcu. Ko jih je bilo po 30 v skupini," nadaljuje Vidmarjeva.

Otroci nekoč in otroci danes se razlikujejo, poudarja ravnateljica. "Včasih so imeli otroci malo informacij, imeli so malo igralnih sredstev, danes je vsega več. Njihovo radovednost se še da zadovoljiti, a pričakovanja so čisto druga. Da ne govorim o pričakovanjih staršev," doda.

"V našo šolo ni prišel nihče"

Stavkajo tudi v osnovnih šolah. Na eni od novomeških šol so nam povedali, da "v šolo ni prišel nobeden", učiteljica na eni manjših osnovnih šol blizu Ilirske Bistrice pa nam je povedala, da se "učitelji se med stavko pripravljajo na pouk v prihodnjih dneh, da jim tega ne bo treba doma."

Komentarjev 17
  • deželan 00:20 19.april 2012.

    bobrTorej smo mi v gospodarstvu po vaše prostitutke ??

  • micimaci 19:26 18.april 2012.

    Ana pridi za en dan v vrtec, posej v času uvajanja. Lahko z Žigcem prideta skupaj.

  • micimaci 19:23 18.april 2012.

    Pravični, vrtec ali šola ni isto. Sem srečna pri svojem delu, vendar nisem samo 24ur na teden v službi. Poglej, koliko je z zakonom določeno za vrtec. Plača pa ni niti približno blizu 800 evrov. Zato bodi tiho. Prav, pa ...prikaži več naj delamo 8 ur. Torej, nobenih govorilnih ur in nobenega roditeljskega sestanka. Pelji otroke na letovanje in zimovanje, ZA NJIJU SE STARŠI SAMI ODLOČATE, in potem odgovarjaj staršem vsak dan, ko od nekod dobijo tvojo osebno telefonsko številko in te gnavijo vsak dan zimovanja vsaj trikrat. Pridi v vrtec, z veseljem si lahko en dan v vrtcu, potem pa govori. In serji s polno ritjo.