Slovenija
24 ogledov

Hrvaška bo črpala nafto, Slovenije uradno o tem ne obvešča

Pag Bralec Egon
Hrvaška v naslednjih petih letih načrtuje raziskovanje Jadranskega morja, sledilo naj bi mu črpanje nafte in plina. Slovenija je prepričana, da bo to vplivalo tudi na našo državo, izpostavlja pa tudi, da meja na morju še ni jasno definirana.

Ministrstvo za okolje in prostor je Hrvaški poslalo zaprosilo, naj Sloveniji posreduje podrobnosti o načrtovanem programu raziskovanja in izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu. Ministrstvo je prepričano, da bo imelo slednje okoljske posledice tudi v Sloveniji in da bi morala naša južna soseda o tem uradno obvestiti tudi našo državo, so na ministrstvu zapisali na svoji spletni strani.

Slovensko ministrstvo je bilo sicer s strani javnosti in medijev seznanjeno, da Hrvaška pripravlja program raziskovanja in nato črpanja nafte in zemeljskega plina. Javna razgrnitev tega programa je potekala od sredine januarja do sredine februarja. Uradnega obvestila o tem s strani Hrvaške naše ministrstvo ni prejelo.

Slovensko ministrstvo se sklicuje Protokol o strateški presoji vplivov na okolje h Konvenciji o presoji čezmejnih vplivov na okolje, ki ga hrvaška stran očitno dosledno ne upošteva.

Meje še ni!

Slovenija je v dopisu tudi izpostavila, da meja na morju med Slovenijo in Hrvaško še ni mednarodno določena in je predmet arbitražnega postopka, kar je do dokončne odločitve arbitražnega sodišča treba ustrezno upoštevati tudi v programu raziskovanja in izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu v območju, kjer se zahtevka obeh strani v arbitražnem postopku prekrivata.

Komentarjev 6
  • razerznak 00:44 26.februar 2015.

    kaj tak dolgo delajo z tem arbitražem, piranskega zaliva ne damo in pika, pa istro še nazaj dobimo , konec debate

  • Papaja Popi 14:14 25.februar 2015.

    Hrvatje nas bodo vedno in povsod prinesli okoli in nas postavili pred končno resnico, ki je njim v prid.Glede na to , da jim naši politiki vedno in povsod lezejo v rit , bomo še to kapljo morja izgubili, ...prikaži več ki jo imamo.Hrvatje to dobro vedo in to lepo izkoriščajo.

  • joža 12:47 25.februar 2015.

    Bravo Žurnal!Na eni strani zaslona članek, kako nas hrvati ne upoštevajo, na drugi strani zaslona pa reklama za dopust na Hrvaškem.