Slovenija
29 ogledov

Hrvaška bo proti Sloveniji zaradi žice sprožila postopek

ograja meja dobova begunci Žurnal24 main
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je napovedal, da bo zoper Slovenija sprožila postopek v okviru institucij Evropske unije. Evropska komisija pisma še ni prejela.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 napovedal, da bodo zaradi bodeče žice, ki naj bi zastrupljala odnose med državama, sprožili postopek.

"Gre za sramoto Evropske unije. Hrvaška v tem trenutku ne krši nobenega dogovora, s čimer bi izzivala takšno ravnanje," je Ostojić na okrogli mizi regionalne televizije N1. Danes pa naj bi "zaradi stanja, ki ga je Slovenija ustvarila" začeli postopek. Po mnenju hrvaškega ministra žica ni potrebna, saj tam ni beguncev, ampak na njej le umirajo živali.

Pismo hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić je že odposlano  podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu. Pusićeva poudarja, da žična ograja, ki jo postavlja Slovenija ob meji s Hrvaško, predstavlja neprimeren in neproporcionalen odgovor na begunsko krizo.

Pusićeva opozarja,  da žica predstavlja nepremostljivo oviro za migracije divjih živali v enem najbolj ohranjenih delov narave v Evropi ter da je Slovenija kršila več smernic EU o varstvu okolja. Podobno je razložil tudi hrvaški minister za zaščito okolja in narave Mihael Zmajlović, ki je danes zahteval ukrepe proti slovenski ograji od evropskega komisarja za okolje, morje in ribištvo Karmena Vellija.

Slovensko odločitev za postavitev žične ograje z rezili lahko analiziramo in o njej lahko razpravljamo tudi z drugih vidikov, ne le glede varstva okolja, v okviru katerega prihaja do kršite prava EU, so zapisali v sporočilu za javnost hrvaškega zunanjega ministrstva.

"Pomembno je vedeti, da je sosednja država v zadnjih tednih večkrat kršila suverenost hrvaškega ozemlja kot tudi dvostranski sporazum o obmejnemu prometu in sodelovanju ter je na več koncih postavila žično ograjo z rezili na ozemlju, ki nesporno pripada Hrvaški," so zapisali v pismu Bruslju.

Hrvaška nima pravnega temelja za protest glede ograje

Slovenski premier Miro Cerar pa je danes ob prihodu na redno zasedanje Evropskega sveta ponovno poudaril, da Slovenija ne gradi ograje, ampak postavlja začasne tehnične ovire. Hrvaška pa naj ne bi imela pravnega temelja in razloga za protest: "Razumem pa, da ta tehnična ovira ni prijetna ne za njih, ne za nas in poudarjam, da bo odstranjena takoj ko bo to mogoče. "

Komentarjev 12
  • alibi 14:04 18.december 2015.

    Nobeden ni pričakoval, da je SV sposobna v enem mesecu postaviti ovioro ob celotni vzhodni meji . Zato pa jih sedaj zelo jezi : Hrvate , naše levičarje in druge nasprotnike Slovenije .

  • dragec 12:24 18.december 2015.

    Lupetaš, ti se samo ograjuj, pridruži se orbanu

  • Žurnalček 06:51 18.december 2015.

    Usrala se bo !