Slovenija
20 ogledov

Hrvaška dobila nove pogoje

Slovenski ribič Leon Čebulj pravi: “Govoriti o stiku je neumnost, ki kaže, da po Žurnal24 main
Fotofiniš. V sredo finalni koalicijski shod na Prešernovem trgu. Ribiči proti.

“Ko rešite preostale tri pobleme – privatizacijo ladjedelnic, sodelovanje s haaškim sodiščem in mejni spor s Slovenijo ter problem meja z BiH, Črno goro in Srbijo –, ne bo več ovir za hrvaški vstop v EU,” je izjava, s katero je belgijski premier Yves Leterme v torek ob obisku Zagreba razburil Hrvate.

Kosorjeva na piki
Ker Belgija v drugi polovici leta prevzema predsedovanje Uniji, rešitev meje z BiH, Črno goro in Srbijo pa doslej ni veljala za pogoj za vstop v EU, so po poročanju Večernjega lista na Hrvaškem na nogah. V kabinetu predsednice vlade Jadranke Kosor so v prvem trenutku krivdo za tako izjavo zvalili na slabo angleščino belgijskega premierja.

Predsednik opozicijske SDP Zoran Milanović je od Kosorjeve že zahteval, naj podrobneje pojasni, kaj sta se z Belgijcem pogovarjala, da so dobili nove pogoje, in zakaj vlada o tem ni obveščala javnosti. Vesna Pusić, predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pristopnih pogajanj, pa je dejala, da “vprašanje meje ni pogoj za vstop v EU.” Rešitev meje s tremi novimi državami kot pogoj je zanjo popolnoma nova informacija. Doslej je veljalo le, da kandidatka naredi, kolikor je možno, da bi se problem rešil.

Koalicija na vrhuncu
Medtem pa se referendumska kampanja na tej strani meje nagiba v fotofiniš. Vlada je v torek v nabiralnike gospodinjstev začela dostavljati brošure z argumenti za sporazum, v ponedeljek pa bo na Prešernovem trgu v Ljubljani sklepna koalicijska prireditev za arbitražni sporazum.

V torek pa so presenetili slovenski ribiči, ki pripravljajo javni poziv proti arbitražnemu sporazumu. Ribič Leon Čebulj ocenjuje, da podporniki sporazuma še niso pluli iz slovenskih do mednarodnih voda, zato je “govoriti o stiku neumnost”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.