Slovenija
31 ogledov

"Hrvaška dolžna tri milijarde evrov"

Bo Hrvaška zaradi nemarnosti državnega vrha v skrbi za premoženje hrvaških podje Žurnal24 main
Hrvaška naj bi Srbiji, Sloveniji in BiH dolgovala tri milijarde evrov.

Vztrajanje Slovenije, da je vprašanje hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke del pogajanj o nasledstvu je odprlo Pandorino skrinjico, na spletni strani piše Večernji list. Na Hrvaško namreč iz Slovenije, Srbije in BiH prihajajo zahteve za vrnitev premoženja v vrednosti okoli treh milijard evrov, ki bi lahko uspele na sodišču. Če bi se to res zgodilo, bi morala večino odškodnin za na hitro privatizirano premoženje plačati država.

Kot piše Večernji list, hrvaške oblasti na pogajanjih in reševanju vprašanja tega premoženja ne delajo praktično nič, odkar je pred petimi leti leti umrl Božo Marendić, dolgoletni vladni strokovnjak za nasledstvo. Na vprašanje časnika je hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković v petek odgovoril le, da se bodo vse te zahteve reševale posamično, nekatere v sklopu nasledstva, nekatere pa so že na sodiščih.

Kot primer omenjenih zahtev Večernji list med drugim izpostavlja tožbo srbskega Jata, ki trdi, da je bila z njegovim premoženjem, vrednim okoli 70 milijonov evrov, ustanovljena hrvaška letalska družba Croatia Airlines.

Najnovejša zahteva prihaja iz Slovenije, še piše in navaja nedavne besede koprskega odvetnika Danijela Starmana o neporavnanih računih zaradi menjave premoženja železniškega gospodarstva Slovenije in Hrvaške. Hrvaška naj bi bila namreč Sloveniji še vedno dolžna najmanj 140 milijonov evrov brez upoštevanja obresti od leta 1999.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.