Slovenija
17 ogledov

Hrvaška: kljub nasprotovanju Cerkve zakon sprejet

hrvaški sabor Pixsell
Hrvaški parlament je danes z 88 glasovi za sprejel spremenjeni zakon o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, ki je na Hrvaškem tema številnih ostrih razprav.

Zakonu je nasprotovalo 45 opozicijskih poslancev HDZ in HDSSB, za katere je najbolj sporna zakonska možnost, ki daje pravico do tovrstne oploditve tudi ženskam brez partnerja.

V saboru so danes zavrnili številne amandmaje HDZ, ki je med drugim predlagala, da ženske, ki so spremenile spol, ne bi smele imeti pravice do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Največja opozicijska stranka je opozorila tudi na usodo neuporabljenih jajčec ali zarodkov ter zahtevala omejitve pri donacijah zarodkov.

Cerkev proti zakonu

HDZ je goreče zagovarjala stališče Cerkve, ki nasprotuje uničenju zarodkov. Zakon namreč predvideva, da jajčece ali zarodek hranijo pet let na stroške države, potem pa lahko hrambo podaljšajo za dodatnih pet let na stroške oseb, ki jih potrebujejo, ali pa jih lahko podarijo drugim zdravstvenim ustanovam za zdravljenje parov ali žensk.

V konservativnih krogih so zaskrbljeni zaradi možnosti, da bodo lahko uničili jajčeca ali zarodke, ki jih klinike po določenem času ne bodo uporabile za biomedicinsko oploditev. To je v nasprotju z naukom Cerkve o začetku življenja, so se sklicevali poslanci HDZ.

Hrvaški škofi so objavili več dramatičnih izjav proti zakonu in med drugim obtožili vlado, da uveljavlja evgeniko. To so trdili tudi v HDZ, njen podpredsednik Damir Jelić pa je novi zakon označil za tragedijo hrvaškega naroda, ki je primerljiva s tistima v Jasenovcu in Pliberku.

Jeseni s 450 tisoč glasovi na referendum?

Škofi so vernike pozvali k "molitvi, postu in pokori" proti zakonu. Cerkev je sicer leta 2004 uspela preprečiti sprejetje podobnega zakona.


Zakon, ki bo uveljavljen prihodnji teden, določa, da imata pravico do biomedicinske oploditve polnoleten in opravilno sposoben ženska in moški, ki sta poročena ali živita v zunajzakonski skupnosti in sta zdravstveno sposobna skrbeti za otroka.

Pravica velja tudi za samske ženske, kar je za opozicijo sporno, ker odpira možnost, da bi oploditev z biomedicinsko pomočjo izkoristile tudi istospolno usmerjene ženske. Sicer so danes zavrnili amandma koalicijske HNS, da bi pravico lahko uveljavile ženske, ki živijo v istospolno usmerjenih skupnostih.

Konservativne skupine, ki so tesno povezane s Cerkvijo, so med javno razpravo o zakonu zbrale prek 130 tisoč podpisov proti novemu zakonu. Ni izključeno, da bodo nasprotniki zakona jeseni poskusili zbrati najmanj 450 tisoč podpisov za referendum proti zakonu.

Komentarjev 2
  • ghz891 22:26 14.julij 2012.

    Lepo da upostevajo locitev cerkve in drzave.

  • bojovi 19:14 13.julij 2012.

    Haaaaahahahahaha RKC popušila XD. Izgleda da iz Hravtov še nekaj bo.