Slovenija
21973 ogledov

Hrvaška ni več rdeča država

Hrvaška obala
1/2
Profimedia
Predvidoma danes popoldan bo Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) objavil nov zemljevid evropskih držav, na katerem Hrvaška ne bo več rdeča. Barva države ali regije na tem zemljevidu je vodilo za mejne režime, a kljub temu bo Hrvaška za Slovenijo vsaj še do 13. junija veljala za rdečo državo. Glavni razlog za to je, da imamo seje vlade ob sredah.

Hrvaški zavod za javno zdravje je podatke, na katerih bo temeljil zemljevid ECDC, objavil že včeraj popoldan, 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je padla na 141, rdeče pa so države, kjer je višja od 150. To pomeni, da bo Hrvaška po novem oranžna država. 

Slovenija negativen PCR test ali potrdila o cepljenju zahteva le za vstope iz rdečih držav, kar pomeni, da bo odpadel razlog, ki je mnoge odvračal od poti na Hrvaško. Vlada je sinoči odločila, da bo poleg PCR testa za vstop v državo brez karantene priznala tudi hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Novost bo predvidoma stopila v veljavo v ponedeljek, 7. junija, saj prejšnji teden sprejeti odlok velja do vključno 6. junija. 

Čeprav že izpolnjuje pogoje za oranžno državo, pa Hrvaška prihodnji teden ostaja na našem rdečem seznamu. Vlada namreč odločitev sprejme v sredo, ko nov zemljevid ECDC še ni objavljen. Tako bo na primer do 6. junija Severna Hrvaška na temno rdečem seznamu, čeprav na aktualnem zemljevidu ECDC, ki je bil objavljen dan po odločitvi vlade, ni več.

Predvidevamo lahko, da zahteve po testih za prihode s Hrvaške po 13. juniju ne bo več. 

V Sloveniji je bila 14-dnevna incidenca včeraj 187, torej ostajamo rdeča država. Meja je 150.

Ko bo ukinjena zahteva testa ob vrnitvi, bo treba imeti za pot na Hrvaško le največ 72 ur star PCR ali največ 48 ur star hitri test, potrdilo o prebolevnosti v zadnjih 180 dneh ali potrdilo o cepljenju pred vsaj 22 dnevi. Otroci do 12. leta testa ne potrebujejo.

Danes naj bi sicer minister za zdravje Janez Poklukar predstavil rezultat dogovora s Hrvaško. Ali je to ukinitev zahteve po PCR testih ali kaj drugega, še ni jasno.

Istra je zelena po evropskih merilih

Razmere po regijah so precej različne. Istra je tudi po evropskih merilih zelena, saj ima manj kot 25 primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Primorsko-goranska županija pa je še vedno rdeča, saj je tik nad mejo 150, v zadnjih dveh tednih je bila incidenca 151. Druge obalne županije so oranžne.

V mestu Zagreb in Zagrebški županiji je incidenca 190, v Varaždinski in Međimurski županiji pa okrog tristo, ta področja so še rdeča.

Razlike med oranžnimi regijami so sicer precejšnje. Na obali je z izjemo Istre najbolje v Dubrovniško-neretvanski in Splitsko-dalmatinski županiji, kjer je incidenca 59 oziroma 89, nikjer pa ne presega 115.

Hrvaška sicer ECDC ne sporoča podatkov za vsako županijo posebej, ampak le za statistične regije severna, panonska in jadranska Hrvaška. Čeprav smo zaradi tega severno Hrvaško pred časom uvrstili na temno rdeči seznam, se lahko naša vlada odloči tudi drugače in na rdeči ali temno rdeči seznam uvrsti le posamezno županijo.

Slovenija na primer ECDC poroča podatke za vzhodno in zahodno Slovenijo in ne po statističnih regijah.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Rita_Lawson 14:00 03.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najb0lj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Ender3 13:39 03.junij 2021.

    Vsi, ki bodo želeli varno in svobodno življenje se bodo morali odseliti na Hrvaško....Venezuelo, kjer bodo pogoji bivanja bolj normalni, kot v doma v Sloveniji. Ostali bodo ujetniki in žrtve, ideološkega terorizma JJ.

  • Dusan21 12:26 03.junij 2021.

    Za vak slučaj, če bi šlo kaj narobe, vzemite s seboj tri pinte in vsaj dve olagumi,lahko že uporabljene, nikoli ne veš, kaj te čaka med brati