Slovenija
8 ogledov

Hrvaška po Janševi izjavi molči

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
ZDA in Velika Britanija naj bi izrazili željo, da se glede arbitražnega sporazuma angažira srbski predsednik Boris Tadić, ki naj bi bil "najbolj vplivna oseba regije". Hrvaška Janševe izjave ne komentira.

Kot piše hrvaški Novi list, ameriški in britanski diplomati menijo, da bi Boris Tadić lahko pozitivno vplival na slovenski referendum o arbitraži, prav tako pa tudi na hrvaški vstop v Evropsko unijo.

Pisanje Novega lista smo predstavili premierju Borutu Pahorju, ki je povedal: "Referendum je ustavna pravica, ki jo imajo Slovenci, da po svoji vesti odločijo. Ne vidim razloga, da bi kdor koli posredoval v naše domače zadeve. Ne potrebujemo nobenega pokrovitelja od zunaj.“ Pri tem je Pahor dodal, da ga veseli, da je arbitražni sporazum podprl tako papež kot tudi ostali svetovni voditelji.

Po pisanju omenjenega portala so britanski veleposlaniki na Hrvaškem, v Sloveniji in Srbiji, David Blunt, Andrew Page in Stephen Wordsworth, o pobudi pred petimi dnevi na delovnem kosilu obvestili hrvaškega državnega tajnika Davorja Božinovića. Ta naj bi sicer na idejo odgovoril s pomislekom glede Tadićevega vpliva na Hrvaškem.

Nujna promocija dobrih medsosedskih odnosov
Britanski veleposlaniki so predlagali, da bi zunanja ministra Samuel Žbogar in Gordan Jandroković objavila skupen tekst v enem izmed slovenskih in enem izmed hrvaških dnevnih časopisov, zatem pa bi skupne tekste objavljali še ministri za kulturo, šolstvo, oba premierja in na koncu še oba predsednika.

Med možnimi načini za izboljšanje odnosov med državama so Britanci svetovali tudi, da bi bilo treba pisati o tem, da Slovenci radi prihajajo na počitnice na Jadran, Hrvati pa na slovenska smučišča. Ravno tako bi morali novinarji o pozitivnih izkušnjah spraševati mladino, za pozitiven rezultat referenduma pa naj bi bolj izkoriščali tudi spletne socialne mreže, kot sta Facebook in Twitter.

Hrvati slovenskih zadev ne bodo komentirali
Hrvaško zunanje ministrstvo izjav prvaka SDS ne bo komentiralo, je za STA povedal tiskovni predstavnik ministrstva Mario Dragun. Pred slovenskim referendumom Zagreb ne bo dajal nobenih izjav, saj menijo, da je to slovenska notranjepolitična zadeva.

Spomnimo. Janša je med današnjo razpravo dejal, da je glede na zanikanje Švedske in ZDA o vsebini enostranske izjave Hrvaške očitno, da je Zagreb v sporazum vstopil z goljufijo. V skladu z Dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu to pomeni, da ne velja več in da bo zanimivo videti, kaj bo na to odgovorila Hrvaška, je še dodal.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.