Slovenija
107 ogledov

Hrvaška: "Pripravljeni smo se pogovarjati."

Andrej Plenković in Božo Petrov v saboru Patrik Macek/PIXSELL
Hrvaška vlada je že pred razglasitvijo sodbe napovedala, da odločitev v Haagu za njo ne bo zavezujoča. Hrvaški mediji dogajanje kljub temu spremljajo. Nekaj šal je padlo tudi glede Joška Jorasa.

Hrvaški premier Andrej Plenković se je na odločitev odzval uro in pol po razglasitvi sodbe in povedal, da so svoja stališča glede arbitraže sprejeli že leta 2015, ko so se odločili za odstop. "Pripravljeni smo se s Slovenijo pogovoriti glede odprtega vprašanja glede meje, od Slovenije pa ne pričakujemo nobenih enostranskih potez. Od drugih mednarodnih držav pa pričakujemo, da bodo vprašanje prepustila v reševanje Sloveniji in Hrvaški," je povedal Plenković in dodal, da gre za vprašanje bilateralnih odnosov.

Predsednik vlade je ob tem Hrvaško in ostale politične stranke pozval k enotnosti. Nadaljeval pa, da je Slovenija prijateljska država in da želijo spor rešiti po mirni poti.

Hrvaški premier je sicer tudi pred razglasitvijo sodbe na začetku seje hrvaške vlade ponovil, da so hrvaška stališča, ko gre za odnos do arbitražnega postopka v sporu o meji s Slovenijo in današnje sodbe arbitražnega sodišča, nespremenjena. Znova je dejal, da odločitev v Haagu ne bo na noben način zavezujoča za Hrvaško.

Zoran Milanović: Skupina samooklicanih je nekaj napisal in to predstavila javnosti

Na odločitev se je odzval tudi Zoran Milanović, hrvaški predsednik vlade v času, ko je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma. Povedal je, da je skupina samooklicanih nekaj napisal in to predstavila javnosti, morda bo to koga v Sloveniji razveselilo, a to preprosto ni res. "Ne pravim, da so mednarodni sodniki nepošteni ljudje ali goljufi. Ves proces je bil ogrožen," je bil še oster Milanović in nadaljeval, da je potreben nov postopek.

Milanović je v svojem odzivu večkrat ponovil, da ni pomembno, kaj je sodišče odločilo.

"Joško Joras" Hrvaški

Novinarji kljub temu spremljajo razsodbo sodišča, nekaj prvih odzivov s Hrvaške je tudi na Twitterju. Voditelj oddaje Otvoreno Damir Smrtić na hrvaški nacionalni televiziji je recimo zapisal: "Vzeli so nam Savudrijsko obalo, podtaknili Jorasa."

Slovenski mediji sicer poročajo, da je Joško Joras, ko je izvedel za odločitev sodišča, odšel iz sobe, kjer je spremljal sodbo. Hrvaški mediji v naslovih poudarjajo, da je Slovenija dobila večji del Piranskega zaliva in odprt dostop do odprtega morja.

Komentarjev 8
  • smuc 23:11 29.junij 2017.

    Že gospod Petrič je povedal, da se zdaj več ne bomo mogli pogajati. Zdaj je konec. Čudim pa se Hrvatom, da za njih vedno obstoja samo ena resnica in to tista, ki njim ustreza!! Ampak njihova resnica zveni res "balkansko" !!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:57 29.junij 2017.

    Maš res :)))))))))))))))))))))))))))))))

  • logistika 21:37 29.junij 2017.

    To se da tudi bolj kulturno povedati, ne pa omenjat bajse, joškarice, Kitaristke.... En nivo si pa vsekakor zašlužijo. Skratka Hrčki: popušili ste!