Slovenija
3 ogledov

Hrvaška stopila korak nazaj

NLB Boštjan Tacol
Hrvaška vlada je danes razveljavila sklep, s katerim je podprla Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb v postopkih, ki jih na sodiščih vodita proti Ljubljanski banki (LB) oziroma Novi ljubljanski banki (NLB).

Neuradno naj bi sklep umaknili zato, ker je bil sprejet brez pravne podlage glede na odločitev hrvaškega vrhovnega sodišča, ki je leta 2009 nedvoumno odločilo, da Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb v imenu vlade lahko vodita postopke proti LB.

Slovenija je ves čas po aprilskem sprejetju sklepa zahtevala pojasnila glede spornega sklepa hrvaške vlade, opozarjala pa je tudi, da je treba vprašanje dolga varčevalcev nekdanje LB reševati v okviru nasledstva bivše Jugoslavije. To je po večletnem zavračanju leta 2010 sprejela tudi prejšnja hrvaška vlada.

"Korak v pravo smer"

Visoki predstavnik za nasledstvo Rudi Gabrovec je današnjo odločitev hrvaške vlade za STA označil kot "korak v pravo smer", a opozoril, da ne rešuje temeljnega problema, saj ostajajo terjatve hrvaškega finančnega ministrstva do LB in NLB.

Pusićeva pisala Erjavcu

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je sicer po današnji seji vlade novinarjem dejala, da ni nobenih sprememb v stališčih hrvaške vlade glede spora o LB, in napovedala, da bo o tem tudi v pismu obvestila svojega slovenskega kolega Karla Erjavca.

Iz slovenskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da še preučuje odločitev hrvaške vlade, prav tako tudi pismo Pusićeve. Več informacij o tem naj bi podali v petek.

Kljub temu so ob tem izrazili pričakovanje, "da so ta dejanja korak v pravo smer in da bo Hrvaška kot pogodbenica sporazuma o vprašanjih nasledstva v skladu z mednarodnim pravom njegove določbe spoštovala in jih uresničevala dosledno in v dobri veri".

Komentarjev 1
  • drmr1980 10:13 11.maj 2012.

    ali kot pravijo moji zemonti: Pa ljudi smo, nismo Hrvati!