Slovenija
1 ogledov

Hrvaška v rokah sodnikov

SSN je potem, ko mu z zbiranjem podpisov ne kaže najbolje, svojo srečo poskusil Žurnal24 main
Ustavno sodišče bo o pobudi Stranke slovenskega naroda (SSN), da začasno zadrži izvrševanje zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Natu, odločalo prihodnji teden. SSN bo težko zbral potrebne podpise.

Pobudniki za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato so po zadnjih podatkih zbrali 1300 podpisov, je povedal predsednik SSN Lovro Škrinjarič. V stranki se zavedajo, da bo do 26. marca skoraj nemogoče zbrati 40 tisoč potrebnih podpisov, še vedno pa upajo na pozitiven odgovor ustavnega sodišča za ustavno presojo zakona o referendumu. Kot je dejal Škrinjarič, so sami naredili vse, kar se je dalo v okviru razpoložljivih finančnih sredstev. Tako so za prepričevanje državljanov večinoma uporabljali elektronske in telefonske poti, kar pa ima po njegovem mnenju omejen doseg.

Sodniki o pobudi v tednu dni
Kot je znano, je SSN zaradi nezadovoljstva nad počasnim zbiranjem podpisov za referendum o vstopu Hrvaške v Nato 11. marca na ustavno sodišče vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti tretjega odstavka 12.a člena, drugega in tretjega odstavka 16. člena, 16.a in 16.b člena ter II. poglavja zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Obenem SSN predlaga začasno zadržanje izvrševanja zakona o ratifikaciji omenjenega protokola.

Ustavno sodišče bo predvidoma v naslednjem tednu sprejelo odločitev, ali pobudnica izkazuje pravni interes. Ob predpostavki, da ga izkazuje, bo ustavno sodišče odločilo o predlogu za zadržanje, je pojasnila generalna sekretarka ustavnega sodišča Jadranka Sovdat.

Pobuda za oceno ustavnosti zakona po navedbah SSN temelji na več primerih ustavne prakse iz preteklosti, predvsem pa na konkretnih in praktičnih primerih vnovičnega kršenja pravice do referenduma, zaradi česar je bila tudi dosedanja akcija zbiranja podpisov manj uspešna, kot bi sicer lahko bila.

Bistven neustavni element v zdajšnji referendumski zakonodaji po prepričanju SSN predstavljajo navodila ministrstva za notranje zadeve in drugih ministrstev, ki so vsakič arbitrarna in ne nudijo pravne varnosti.

 

Naslednja velika težava, tako za vsakokratne pobudnike kot za volivke in volivce, so tista določila zakona, še posebej pa 16.b člen, ki so napisana nedoločno, brez ustreznih podzakonskih izpeljav in pomenijo dejansko pravno praznino, pobudo za oceno ustavnosti razlagajo v SSN.

"SNS bi lahko naredil več"
Škrinjarič se je odzval tudi na torkovo skupno podpisovanje pobude poslancev SNS in povedal, da bi glede na to, s kakšnimi financami omenjena parlamentarna stranka razpolaga, lahko zbrali več kot le nekaj podpisov, če jih je njim s precej skromnejšimi sredstvi uspelo zbrati več kot tisoč. "Še posebej glede na njihovo poudarjanje v javnosti, kako je Hrvaški treba stopiti na prste, pri čemer so uporabljali celo agresivnejšo retoriko od nas," je dejal prvi mož SSN, ki v podpisih treh poslancev ne vidi kakšne posebne pomoči njihovim prizadevanjem.



 

Mudi se

SSN ima do 26. marca čas, da zbere 40 tisoč podpisov podpore za referendum. Če stranki tega ne bo uspelo, Sloveniji ostane še nekaj dni za deponiranje ratifikacije, ki je pogoj za sprejem Hrvaške v Nato na začetku aprila.

Ob tem skoraj celotna slovenska politična javnost skupaj z mediji ljudi prepričuje, da referendum ne bi bil dober za Slovenijo, in jih poziva, da pobude ne podpišejo, je še dodal Škrinjarič in pojasnil, da so se prav zato tudi odločili na sodišče vložiti pobudo za presojo ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ker naj bi bil zdajšnji način zbiranja podpisov na upravnih enotah protiustaven. "Naša zahteva je bila, da ustavno sodišče pobudo obravnava prednostno in se o njej odloči še pred zaključkom zbiranja podpisov. Če bi se to zgodilo, bi teoretično še lahko razpisali nov rok za zbiranje podpisov, ob morebitnem podaljšanju roka in poenostavitvi sistema zbiranja podpisov pa bi se že ponudila realna možnost, da bi zbrali potrebne podpise," je dejal predsednik SSN, ki še dodaja, da osebno sodišču zaupa. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.