Slovenija
20 ogledov

Hrvaške ne bo v EU pred 2012

Swoboda meni, da bi se morala Evropska komisija v reševanje spora vključiti že p Žurnal24 main
Hrvaška po mnenju poročevalca Evropskega parlamenta za Hrvaško, evropskega poslanca iz Avstrije Hannesa Swobode, ne bo postala članica EU pred letom 2012.

Zaradi spora glede meje s Slovenijo je namreč trenutno nemogoče, da bi Hrvaška pristopna pogajanja končala do konca letošnjega leta, kot je predvideno, je ob robu zasedanja Evropskega parlamenta pojasnil Swoboda. Po koncu pristopnih pogajanj morajo vstop Hrvaške v Unijo potrditi še Evropski parlament in vse države članice, kar bo zagotovo trajalo še najmanj leto in pol, tako da praktično ni več mogoče, da bi Hrvaška postala članica leta 2012, kar je ciljni datum.

Trojica za nadaljevanje pogovorov
V Bruslju so se sicer danes sestali evropski komisar za širitev Olli Rehn ter slovenski in hrvaški zunanji minister Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Na zasedanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati in po katerem izjav za javnost niso dajali (iz kabineta komisarja Rehna so sporočili le, da se je trojica dogovorila za nadaljevanje pogovorov), so govorili o pogojih za mediacijo. Hrvaška je namreč včeraj podprla pobudo Evropske komisije o reševanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo pod pogojem, da ta državama pomaga pri oblikovanju predloga sporazuma o prenosu vprašanja meje pred meddržavno sodišče v Haagu. Tudi Slovenija je mediacijo načelno podprla, o pogojih pa do zdaj ni želela govoriti.

Po navedbah virov pri EU današnje srečanje, ki naj bi trajalo pozno v večer in po katerem naj ne bi bilo izjav za javnosti, najverjetneje ne bo prineslo dogovora o mediaciji, niti bistvenega premika naprej, temveč naj bi se posvetovanja še nadaljevala. Strani sta podali vsaka svoje stališče, a med seboj se nista dogovorili o ničemer, pravijo viri v Bruslju. Evropska komisija ima tako zdaj po navedbah virov na mizi stališči, ki sta ju Hrvaška in Slovenija ustvarili za svoji javnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.