Slovenija
7 ogledov

Hrvaški "biti ali ne biti" v EU

samuel žbogar bobo t
1/2
Žurnal24 main
Po besedah zunanjega ministra Samuela Žbogarja je časa za dogovor s Hrvaško glede nadaljevanja njenih pristopnih pogajanj z EU manj kot do petka, torej do pristopne konference.

Zunanji minister Samuel Žbogar je še pojasnil, da pogajanja zdaj še potekajo, v četrtek bo o tem odločala vlada, nato pa bo moral mnenje dati še DZ.

Žbogar je v DZ na seji odbora za zunanjo politiko (OZP) za zaprtimi vrati obvestil poslance o poteku pogovorov s francoskim predsedstvom EU glede iskanja kompromisa, da bi Hrvaška v petek na pristopni konferenci v Bruslju lahko odprla deset poglavij v pogajalskem procesu z EU. Kot je pojasnil, rešitve še ni, da pa se pogovarjajo na osnovi slovenskega osnutka pisma.

V tem procesu so še vedno elementi, s katerimi se slovenska stran ne strinja, vendar pa se pogovori nadaljujejo, časa pa je še nekaj dni. "Časa je v bistvu malo manj kot do petka. Vendarle se mora o tem predlogu izjasniti slovenska vlada in spet OZP in odbor za zadeve EU, tako da nekako do četrtka oziroma do konca srede bi verjetno morali imeti neko odločitev," je povedal Žbogar.

Za jasna stališča
Slovensko panevropsko gibanje je medtem pozvalo državni zbor, naj v skladu z ustavo v posebnem dokumentu določi jasna stališča glede odnosov s Hrvaško, ki bodo obvezna za vse izvršilne organe, ter naj odreče veljavnost vseh dosedanjih stališč ali izjav glede odnosov med državama, ki niso bili dani po neposrednem pooblastilu DZ.

Kot je na novinarski konferenci poudaril predsednik tega nevladnega združenja France Bučar , je treba jasno poudariti, da načela zunanje politike določa DZ in da sklicevanje na dogovore, kot sta bila sporazum o meji med Drnovškom in Račanom ali pa lanski blejski dogovor premierjev Sanaderja inJanša glede reševanja vprašanje meje s posredovanjem tretjega, nima teže, saj "nobeden od teh gospodov nima najmanjše pravice karkoli obljubljati brez avtorizacije DZ ". Po njegovem DZ doslej glede tega " ni rekel nič" , mora pa sedaj " opraviti svojo dolžnost in povedati, kakšno je naše stališče do vprašanj Hrvaške ".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.