Slovenija
29 ogledov

Hrvaški Cimos bo odpustil še 20 delavcev

V Mariboru so lani jeseni zmanjšali število pogodbenih in najetih delavcev za st Žurnal24 main
Cimos v hrvaški Istri bo zaradi zmanjšanja naročil odpuščal. V mariborskem podjetju so že lani jeseni zmanjšali število delavcev za sto.

Cimos v hrvaški Istri bo zaradi zmanjšanja naročil odpustil še 20 delavcev. "Razmere na avtomobilskem trgu so take, da nam ne dovoljujejo podaljšanja pogodb o zaposlitvi, sklenjenih za določen čas," je za današnji Glas Istre povedal Romeo Božić, direktor proizvodnega obrata v Buzetu. Prodaja avtomobilov v EU se je v enem letu zmanjšala za 27 odstotkov. V Cimosu kljub temu pričakujejo, da se bo položaj kmalu izboljšal.

V Buzetu že odpustili 70 delavcev, v Mariboru sto
V prvem valu odpuščanj v hrvaškem Cimosu konec lanskega leta je službo izgubilo 70 delavcev. Cimos v hrvaški Istri sicer zaposluje okoli 600 ljudi. V Cimosu TAM v Mariboru pa so lani jeseni zmanjšali število pogodbenih in najetih delavcev za sto.

V Kopru za skrajšani delovnik
Cimos se je od lanskega oktobra do decembra soočal s padcem naročil, januarja pa naj bi se ta povečala za 15 odstotkov. Pred dobrim tednom pa so bili delavci zaradi upada naročil dva dni na kolektivnem dopustu. V podjetju razmišljajo, da bi prešli na skrajšanje delovnega časa, s čimer bi po novem zakonu pridobiti do 720 evrov pomoči na zaposlenega.

Leta 2008 je imel Cimos 410 milijonov evrov prihodkov od prodaje (predlani 419 milijonov evrov) in približno 3,5 milijona evrov čistega dobička (predlani 3,4 milijona evrov). Za vso skupino Cimos sicer dela približno osem tisoč ljudi, od tega 3500 v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.