Slovenija
29 ogledov

Hrvaški mediji: Slovenija izsiljuje Hrvaško

meja karta bobo Žurnal24 main
Včerajšnji sestanek med Pušićevo in Erjavcem je potekal v sproščenem pozitivnem ozračju. Hrvaški mediji: Janša pripravlja novo izsiljevanje. Füle: Slovenija ne izsiljuje Hrvaške.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta se v sredo v Bruslju dogovorila za pospešitev dialoga o reševanju problema LB. Znova se bosta sešla 6. februarja v Sloveniji, in sicer skupaj z Rogićem in Arharjem.

Erjavec: Iščemo poravnalno rešitev v povezavi z bilanco LB

Slovenija in Hrvaška iščeta poravnalno rešitev v povezavi z bilanco LB, ki bi bila v okviru dunajskega sporazuma o nasledstvu, je danes v Bruslju povedal zunanji minister Karl Erjavec. Arbitraža ne pride v poštev, mediator ni potreben, pogovarjamo se o končni "konkretni rešitvi", ki je lahko dosežena do konca februarja, je še poudaril.

"Pogoji Slovenije so zelo jasni. Želimo, da je ta problem del obvez, ki jih prinaša dunajska pogodba. Gre za nasledstveno vprašanje, znotraj tega lahko sklenemo neko poravnavo, nek dogovor ... pogoj pa je, da ne tečejo sodni postopki proti LB pred hrvaškimi sodišči," je dejal Erjavec.

Na vprašanja, za kakšno poravnavo gre, je minister dejal le: "Govorimo o bilanci LB in ta bilanca mora biti poravnana. Ne moremo govoriti samo o pasivi, ampak tudi o aktivi in pogledati, kaj izračun pokaže." O podrobnostih ni želel govoriti, češ da je politik, ne finančni strokovnjak.

Erjavec in Pusićeva | Avtor: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL
Pusićeva: O vsebini ne bomo nič govorili

"O vsebini ne bomo nič govorili, predvsem zato, ker pričakujemo, da bosta večji del vsebine opredelila finančna strokovnjaka. S kolegom Erjavcem sva zraven, da bo imelo vse skupaj razsežnost politične odločitve," je dejala Pusićeva na novinarski konferenci hrvaškim novinarjem.

"Nam je v interesu, da je rešitev takšna, da ne bo nihče nikogar prevaral ali nadigral in da jo lahko ena in druga stran politično predstavita svoji javnosti. Moram reči, da cenim prizadevanja kolege Erjavca, da pomaga in prispeva k tej rešitvi," je poudarila hrvaška ministrica.

Sploh glede na razmere v Sloveniji, kjer se koalicija postopno krči, slovenski minister Karl Erjavec po njenih besedah kaže "zelo veliko mero odgovornosti, da se to reši pred bodisi volitvami bodisi nekim preurejanjem, ki se bo zgodilo in ki bo terjalo določen čas".

Jutarnji list: Janša izsiljuje

Slovenija je po navedbah dopisnika Jutarnjega lista iz Bruslja v pristopnem procesu Hrvaške preveč identificirana kot država, ki izsiljuje in postavlja ovire zaradi dvostranskih sporov, da bi blokada pred samim ciljem lahko ostala brez posledic.

Kot še navaja Jutranji list, so Ljubljani skozi evropske diplomatske kanale jasno sporočili, da bo utrpela resne posledice, če ne bo ratificirala hrvaške pristopne pogodbe. Bruselj tudi od Hrvaške pričakuje, da s svojim obnašanjem ne bo ovirala postopka ratifikacije v Ljubljani, dodaja.

Sicer pa zagrebški časnik piše, da slovenski premier Janez Janša pripravlja novo izsiljevanje Hrvaške. Kot ocenjuje po razpravi o slovenskem memorandumu za arbitražni sporazum, bo Slovenija verjetno zahtevala nadzor nad celotnim Piranskim zalivom, ne pa tudi Savudrijo.

Josipović: Slovenija ne izsiljuje Hrvaške

Na postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe se je odzval tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović. Dejal je, da Slovenija ne izsiljuje Hrvaške s tem, ko še ni začela postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU zaradi reševanja spora o Ljubljanski banki. Znova je izrazil pričakovanje, da bosta državi kmalu rešili spor o LB in da bo Slovenija začela postopek ratifikacije.

"Menim, da bo rešitev kompromisne narave in da jo bo možno označiti kot pravično za obe strani," je povedal Josipović novinarjem, ki so spremljali današnjo slovesno podelitev odlikovanja poslancu italijanskega parlamenta Aldu Di Biagiju.

Josipović upa, da bosta državi v kratkem času našli skupni jezik in rešili problem Ljubljanske banke ter da bo Slovenija začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

Füle: pozitivno ozračje

Pozitivno ozračje sredinega sestanka zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške je izrazil tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle. Komisar upa, da je to "ključni korak" obeh strani k vzajemno sprejemljivi rešitvi problema Ljubljanske banke, ki je, kot je že večkrat poudaril, nujna.

"Komisar Füle pozdravlja dejstvo, da je sestanek zunanjih ministrov Hrvaške in Slovenije bil in da je potekal v pozitivnem ozračju. Upamo, da je to ključni korak obeh strani k vzajemno sprejemljivi rešitvi, ki je, kot je komisar Füle v minulih dneh večkrat poudaril, nujno potrebna," je povedal komisarjev tiskovni predstavnik Peter Stano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.