Slovenija
710 ogledov

Hrvaški minister: Slovenija se ne sme bati

Belveder nad Izolo, koprska obala, Izola, Koper Suzana Kos
Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije so uskladili izjavo o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone, niso pa je podpisali.

Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio so na današnjem srečanju v Trstu govorili o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu. Srečanje se je po poročanju Primorskega dnevnika zaključilo po dobri uri.

Pred novinarje je stopil slovenski minister Logar in povedal, da so ministri uskladili skupno izjavo, niso pa je podpisali. Ključno sporočilo izjave je po Logarjevih besedah "skupno sodelovanje pri upravljanju Jadrana". Sledilo bo še eno tristransko srečanje "na ekspertni ravni", je napovedal po navedbah Primorskega dnevnika.

Nato je za medije spregovoril tudi hrvaški zunanji minister, ki je ocenil, da so pogovori potekali v tvornem vzdušju in da se Slovenija zaradi hrvaške razglasitve izključne gospodarske cone ne sme bati, da bi bili njeni interesi ogroženi. Potrdil je, da so ministri uskladili skupno izjavo in da jo bodo v prihodnje tudi podpisali v duhu prijateljstva in evropskega sodelovanja, na spletni strani poroča tržaški dnevnik.

Hrvaška in Italija nameravata v začetku prihodnjega leta v Jadranskem morju razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija te možnosti nima, a je bila vključena v pogovore o njuni nameri.

Hrvaški sabor je v petek z veliko večino podprl odločitev vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Formalno razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone pa je pričakovati januarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mina6 00:00 20.december 2020.

    To reče tudi lisica kuri, preden jo požre..

  • Ender3 15:04 19.december 2020.

    Tukaj ne gre za strah, gre za zupanje in kredibilnost do koclastih. In to je dano v roke Logarju, članu vlade, ki se je izkazala za izdajalsko in koruptivno. Za razliko od nas, imajo sosedje ex premierja Sanaderja v zaporu, ...prikaži več naši pa po pričakovanju še vedno paktirajo z HDZ. Naš nacionalni interes, je vedno bil in bo, v domeni ideoloških interesov strank.

  • peter3 14:48 19.december 2020.

    Anze Logar zares odlicno opravlja svoje delo. Koncno lahko mirno spim, ker vem, da smo v dobrih rokah. Sedaj si pa zamislite, ce bi bila Kohel ali pa Cmerar zunanja ministra. Verjetno bi izbruhnila vojna s Hrvasko, da ne govorimo ...prikaži več o cirkusu, ki bi ga MS mediji izvajali.