Slovenija
14 ogledov

Hrvaški okupatorji

"Katero koli sodišče ne more odločati o meji, uredi jo lahko zgolj sporazum dveh Žurnal24 main
Hrvaški in slovenski politologi in pravniki so ocenjevali in analizirali dosedanje politične pobude za rešitev odprtega vprašanja meje.
 
 

Kmalu bo postalo varnostni problem ne le za regijo, temveč za celotno Evropo.

Dr. Mladen Staničić

 
O odnosih med Zagrebom in Ljubljano ter procesu hrvaškega približevanja EU v luči meddržavnih odnosov so se na današnji okrogli mizi v zagrebškem Evropskem domu pogovarjali hrvaški in slovenski politologi in pravniki. Dr. Damir Grubiša z zagrebške Fakultete za politične vede je kot najsprejemljivejšo rešitev omenil posredovanje Evropske unije. "Nekoč, ko bo Hrvaška vstopila v EU, bodo imele meje le zgodovinski pomen, omenjena integracija pa jih briše," je dejal Grubiša na okrogli mizi z naslovom Hrvaško-slovenski pogovori – Odnosi med Hrvaško in Slovenijo: izzivi in perspektive.

 
 

Nekatere interesne skupine sistematično delajo na rušenju odnosov med dvema državama, da bi dobile pet ali šest odstotkov volilnega telesa. To ne pelje v Evropo. Bojim se turistične sezone in incidentov.

Dr. Silvio Devetak

 
Vladi potrebujeta poštenega mediatorja
Podobnega mnenja je bil tudi predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Jožef Kunič. Povedal je, da potrebujeta vladi Slovenije in Hrvaške pogum za pogovor ter da morata dobiti poštenega mediatorja. Kuniču je nasprotoval hrvaški akademik Vladimir Ibler, ki je ponovil hrvaško stališče, da je edini način za rešitev hrvaško-slovenskega spora o meji Meddržavno sodišče v Haagu.

Devetak: V Sloveniji se govori o hrvaških okupatorjih
Dr. Mladen Staničić
z zagrebškega Inštituta za mednarodne odnose je dejal, da je hrvaško-slovenski spor prišel v fazo, ko ne gre več za pravno vprašanje, temveč politično. Profesor z mariborske Pravne fakultete dr. Silvio Devetak je dejal, da je raven javnega mnenja v obeh državah prišla do psihiatričnih meja, saj se v Sloveniji govori celo o "hrvaških okupatorjih". Poudaril je, da se Evrope ne more zgraditi z izsiljevanjem. Ocenil je, da politične elite niso sposobne urediti težav dveh držav in da je treba spodbuditi civilno družbo glede rešitve vprašanja meje.

Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane Zijad Bečirević pa je izračunal, da so stroški spora med Slovenijo in Hrvaško v letu 2006 dosegli en odstotek bruto domačega proizvoda. Po njegovem izračunu je vsak slovenski državljan zaradi spora plačal 150 evrov, hrvaški državljan pa 98 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.