Slovenija
48 ogledov

Hrvaški pritiski na Evropsko komisijo glede terana

rdeče vino Shutterstock
Pritiski Hrvaške na Evropsko komisijo glede terana. Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi kmalu sledil sporazum, ki naj bi bil v prid hrvaških vinarjev. Slovenija od EU pričakuje, da zaščiti slovensko, pravi kmetijski minister.

"Zelo smo blizu rešitve za teran. Uživamo razumevanje Evropske komisije in mislim, da sledi pozitivna rešitev za hrvaško," je za Večernji list povedal hrvaški pristojni minister Tihomir Jakovina.

Večernji list nadalje piše, da potem ko Slovenija ni želela pristati na kompromis, s katerim bi se tudi hrvaška Istra dodala na seznam pridelovalcev vinske sorte teran, je Hrvaška s strani Evropske komisije zahtevala, da presodi v prid hrvaških argumentov in spremeni uredbo EU.

Napovedujejo tudi možnost tožbe

Kot je znano, Slovenija je pred 15-timi leti zaščitila teran kot slovenski izdelek, čez štiri leta pa ga je prenesla v sistem zaščite Evropske unije. Leta 2013 je prepovedala prodajo terana iz hrvaške Istre v trgovinah v Sloveniji, hkrati pa je prodaja hrvaškega vina pod oznako teran prepovedana v celotni EU.

Na Hrvaškem trdijo, da Slovenija ni imela pravice zaščititi teran kot svojo avtohtono vrsto vina; poudarjajo še, da v Sloveniji vino teran pridelujejo iz grozdja sorte refošk, v Istri pa iz grozdja vrste teran. Hrvaški enologi poudarjajo, da so sodobne analize pokazale, da gre za različni vrsti grozdja, čeprav je doslej veljalo, da je razlika le v legi, kjer ga pridelujejo.

Hrvaški minister Tihomir Jakovina še dodaja, da bo Hrvaška - v primeru, da komisija zavrne hrvaške argumente - pravico poiskala na sodišču v Luksemburgu, kjer naj bi tožili tako Slovenijo kot tudi Evropsko komisijo.

Slovenija bo vztrajala

V Bruslju bo stališče Slovenije glede terana danes znova predstavljala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša, medtem ko se bo s komisarjem Hoganom na to tem minister Dejan Židan sestal prihodnji četrtek.

Židan sicer vztraja, da je zaščita terana del evropskega pravnega reda. Poudarja, da Slovenija s strani Evropske komisije pričakuje, da ščiti slovensko zaščito. "Nobeni pogovori s Hrvaško ne potekajo, ker Slovenija na to ni pristala. Mi imamo zaščiten teran v EU in ta zaščita je po našem mnenju pravno veljavna," je še poudaril.

Komentarjev 6
  • Zdravko Plansak 18:21 07.avgust 2015.

    Če se prav spomnim zgodovine hrvaška kod država nikoli ni obstajala to so pričeli uveljavljati kasneje in morje ob hrvaški obali tudi ne more biti v celoti hrvaško ker to morje je bilo ne daleč nazaj JUGOSLOVANSKO in vsaj polovico ...prikaži večo morja hrvatom ne pripada a oni želijo vse pa hrvata se moraš paziti okrok in okrog a srba le spredaj to je res in vem še neko krvavo zgodovino kaj je hrvacka počela v zgodovini tako da so italijanski generali morali poslat svojo vojsko da so vsaj malo omilili zločin,to je resnica....

  • pipo444 14:17 14.julij 2015.

    Ma dajmo zahtevat zaščito slavonskega kulena kot slovenski proizvod. Razlika je samo v dveh črkah. Pa da vidimo Hrvate.

  • Avatar olor
    olor 13:55 14.julij 2015.

    hrvat je tat, naši politiki pa nesposobni