Slovenija
1 ogledov

Hrvaški tisk: Pritisk na Slovenijo se stopnjuje

Hrvaški mediji menijo, da je slovensko zavlačevanje komisarju Rehnu načelo živce Žurnal24 main
Mnoge članice EU krepijo pritisk na Slovenijo, naj doseže sporazum s Hrvaško glede reševanja mejnega spora, ZDA se bodo vpletle v reševanje spora, komisar Rehn pa bo Sloveniji ponudil začasen izhod v sili, piše hrvaški tisk.

Jutarnji list piše, da je slovensko zavlačevanje Evropsko unijo s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom na čelu pripeljalo na rob potrpežljivosti, saj nima načina, da bi presekala omenjeni gordijski vozel, ki vse bolj obremenjuje tudi delovanje Unije.

Časnik pravi, da se bodo v reševanje spora vpletle še ZDA. Jutarnji tudi povzema izjavo "visokega vladnega uradnika", ki je dejal, da bo Hrvaška, če bo Slovenija zahtevala razpravo o svojih amandmajih, v Bruslju zahtevala, naj se ugotovi dejstvo, da je Zagreb sprejel Rehnov predlog, Ljubljana pa ga je zavrnila.

Časnik napoveduje, da bo ta teden prišlo do srečanja Rehna in zunanjih ministrov Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića ter da bo Hrvaška zahtevala takojšnjo deblokado pogajanj oziroma da skupaj z Rehnom in evropskim triom, ki ga sestavljajo Francija, Češka in Švedska, začnejo iskati načine za deblokado.

 

Slovenija želi bolj uravnotežen predlog

O najnovejših slovenskih pričakovanjih preberite tukaj.

Sloveniji "častni izhod" iz položaja
"Končni" Rehnov predlog vsebuje izhodišča, ki bi slovenskim politikom dala priložnost za "častni izhod", ocenjuje Večernji list, ki dodaja, da Slovenija tega noče in zahteva načelo pravičnosti za določanje celotne meddržavne meje. Kot poudarja, Zagrebu ni treba skrbeti, ali bo prišlo do arbitraže celotne meje, ker se tudi slovenski strokovnjaki strinjajo, da je spornih le šest kilometrov kopenske meje pri izhodu proti Piranskemu zalivu. Sicer pa Hrvaška ne more sprejeti načela pravičnosti, tako kot tega ne more sprejeti nobena pravna država na svetu, vključno z vsemi ostalimi članicami EU, pojasnjuje Večernji.

Rehn je inteligenten človek. Zato je verjetno tudi napovedal, da mu bo pri prihodnjem srečanju z Žbogarjem in Jandrokovićem pomagala pravna služba EU, da bi poskusil Slovencem pojasniti načelo pravičnosti ter da bi morda predlog malo preoblikoval, ne da bi posegal v njegovo bistvo, da bi Ljubljana dobila priložnost za nov častni izhod. "A tudi zadnji! Kakršnakoli druga poteza bi kazala, da je obup pri Rehnu premagal inteligenco," sklene Večernji.

Napoved novega preboja
Novi list pa poroča, da šef delegacije Evropske komisije v Zagrebu Vincent Degert upa, da se bo nekaj zgodilo v naslednjih dveh do treh tednih – določen preboj glede slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU, poroča reški Novi list.

Degert je sicer dejal, da še "ne vemo, ali je Rehnova pobuda uspešna ali ne", ter da je še prostora za nadaljevanje dela na omenjeni pobudi. Sicer pa je spomnil, da ima Hrvaška poleg dvostranskega spora s Slovenijo še vprašanje sodelovanja z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.