Slovenija
29 ogledov

Hrvaški zdravnik: Po marihuano pojdite v Slovenijo

570 tisoč evrov je bil dobiček Kraških lekarn iz tržne dejavnosti v letu 2008, k Žurnal24 main
Na Hrvaškem so legalizirali uporabo marihuane v medicinske namene, vendar bolniki pripravkov v lekarnah ne morejo dobiti.

"Lahko se odpeljete v Slovenijo in legalno z receptom dobite zdravilo, ki vsebuje THC, tisto substanco, zaradi katere je bila marihuana na listi nadzorovanih substanc," Hrvatom svetuje Slavko Sakoman, član komisije hrvaškega ministrstva za zdravje, ki je omogočila, spremembo zakonske direktive glede uporabe kanabisa. 

V hrvaških lekarnah pripravkov še ne bo nekaj mesecev

Pripravke na osnovi medicinske marihuane so hrvaškim bolnikom z multiplo sklerozo, rakom, epilepsijo in aidsom legalno dostopni od včeraj, vendar bolniki, tudi če imajo recept, teh zdravil še ne morejo dobiti.  Preden bo mogoče te pripravke dobiti v hrvaških lekarnah, lahko mine še nekaj mesecev, poudarja Sakoman. "Ustvarjeni so šele predpogoji." Hrvaški organi morajo pripraviti smernice za uvoz tovrstnih zdravil. 

"Po zdravila pojdite v Slovenijo"

Sakoman poudarja, da pri nekaterih boleznih ni časa za čakanje in da nekateri bolniki zdravilo potrebujejo takoj, zato predlaga, da se z receptom odpravijo preko meje, v Slovenijo. 

Zdravila, ki vsebujejo tetrahidrokanabinole (THC), lahko predpišejo hrvaški družinski zdravniki, pediatri in ginekologi ter specialisti nevrologije, onkologije, radioterapije in onkologije. Zdravljenje lahko traja do 30 dni količina marihuane pa ne sme presegati 0,75 gramov .

"Najbolj učinkuje pri multipli sklerozi"

"Medicinska marihuana se najpogosteje uporablja pri multipli sklerozi, bolezni, ki povzroča krče v mišicah. Mnogim je pomagala, da so bolj pokretni. V najslabšem primeru se je zmanjšalo število poslabšanj. Uspešna je tudi pri protibolečinskih terapijah, preden bolnik začne prejemati morfij," pravi Sakoman.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1