Slovenija
30 ogledov

Hrvati bi prevzeli Mercator

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Hrvaški Agrokor Ivice Todorića ne zanika današnjega pisanja Dnevnika, da namerava prevzeti Mercator.

"V Agrokorju verjamemo, da sta združena Mercator in Konzum odlična poslovna zgodba, ne zgolj za Slovenijo in Hrvaško, temveč tudi za celotno regijo, in da bi njuno povezovanje ustvarilo najuspešnejšo trgovsko podjetje na tem področju," so zapisali v odzivu.

Po pisanju časnika se namerava Agrokor najprej odzvati na poziv za javno zbiranje pisnih zavezujočih ponudb Skupine Pivovarna Laško za prodajo 23,3 odstotka Mercatorja, ki se izteče 9. marca, česar v Agrokorju ne zanikajo. "Seznanjeni smo z napovedanim razpisom za nakup delnic Mercatorja v lasti Pivovarne Laško in se odločamo glede vključitve," so zapisali. Po pisanju Dnevnika Agrokor načrtuje, da bi z Laščani sklenil pogajanja in odkupil njihov delež, za 30. april pa je predvidena objava javne ponudbe za prevzem Mercatorja. Cilj Agrokorja naj bi bil pridobiti vsaj 50-odstotni delež.

V Agrokorju poudarjajo, da so vedno ravnali transparentno in prijateljsko. "Pomembno je poudariti, da bi Mercator postal vodilni na največjih trgih v regiji in bi deloval kot samostojna družba pod isto blagovno znamko in dolgoročno dosegel višjo stopnjo zaposlovanja v domačem in tudi na regionalnem tržišču," so sporočili in dodali, da bi podjetje razvijali v sodelovanju z obstoječimi delničarji, zaposlenimi in dobavitelji ter z dolgoročnim partnerstvom s slovenskimi proizvajalci.

Agrokor že dvakrat hotel Mercator
Po navedbah omenjenega Dnevnika je Agrokor poskušal v zadnjih dveh letih že dvakrat priti do Mercatorja. Prvič v začetku leta 2009, ko je delež panično prodajal takratni predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Drugi poskus vstopa v Mercator je bil v začetku lanskega leta, ko so interes za prodajo po zasegu delnic v lasti Infonda Holdinga in Istrabenza preverjale banke, lastnice več kot tretjine Mercatorja.

Sredi februarja lani so razkrili tako imenovano podporno pismo, ki so ga iz avstrijske izpostave Unicredita in Zagrebačke banke, ki sodi v skupino Unicredit, poslali lastniku in predsedniku Skupine Agrokor Ivici Todoriću. V njem so potrdili, da namerava Unicredit Corporate and Investment v sodelovanju s konzorcijem izbranih bank "podpreti Agrokor tako, da mu bo zagotovil kreditni aranžma, ki ga bo pridodal k Agrokorjevim lastnim sredstvom za nakup do sto odstotkov delnic Mercatorja". Takrat so načrtovali, da bi Agrokor z lastnimi sredstvi financiral polovico stroškov nakupa 36,3 odstotka delnic, preostali denar pa naj bi mu posodil bančni konzorcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.