Slovenija
25 ogledov

Hrvati bodo smučali ceneje

(Foto: Finance) Žurnal24 main
Čeprav je večina Hrvatov na smučanje odšla prejšnji teden, bodo nekateri na zimske užitke počakali še sedem dni, tudi na račun izostanka otrok od pouka. Cene smuke naj bi se spustile.

Vsako leto na smučanje med prazniki odide okoli sto tisoč Hrvatov. Kot ocenjujejo različne agencije, jih je letos na bele strmine odšlo že okoli 90 tisoč, desetina pa jih torej čaka na naslednji teden. Tako imenovani "hrvaški teden", ko naši južni sosedje okupirajo evropska – tudi slovenska – smučišča, se bo očitno letos raztegnil na dva tedna. Razlog za to: naslednji teden naj bi se cene spustile tudi do 30 odstotkov.

Kot pred krizo
Po nekaterih ocenah Hrvati za smuko v času novega leta po evropskih smučiščih potrošijo med 35 in 40 milijonov evrov. Letos agencije beležijo za deset odstotkov večji promet. "S tem smo se vrnili na številke z ravni  pred recesijo," ocenjujejo.

Cenejša smuka in odsotnost iz šole
"Če bi na smučanje odšli ta teden, bi nas stalo 1500 kun več, kot bomo plačali naslednji teden," je za Večernji.hr povedal oče šolarja Matije, ki sta mu z ženo napisala opravičilo, da se bo izognil neopravičenim uram v šoli. Družina Plazibat, ki je ta teden v Kranjski Gori, je prav tako želela prestaviti smuko za en teden, a družinski kolegi z otroki tej ideji niso bili naklonjeni. "Vemo, da zdaj smučamo po najvišjih cenah v vsej sezoni, a upamo, da strošek vseeno ne bo presegel tisoč evrov," je dejal Mario Plazibat.

Ravno na RTC Žičnice Kranjska Gora, ki beležijo največji obisk Hrvatov, nam danes zaradi odsotnosti osebe, pristojne za komuniciranje z mediji, niso mogli podati več informacij glede obiska in rezervacij v tem času. Glede na gnečo v Kranjski Gori v zadnjih dneh pa lahko sklepamo, da je dosedanji zaslužek precej večji kot v enakem obdobju lani.

5 smučišč, kamor Hrvati najraje zahajajo:
1. Bad Kleinkircheim, Avstrija
2. Nassfeld, Avstrija
3. Kronplatz, Italija
4. Kranjska Gora
5. Chamrousse, Francija

"Hrvaški" Krvavec
Na Krvavcu, kamor največkrat odidejo enodnevni obiskovalci smučišč, so med prazniki našteli 22 tisoč obiskovalcev, leta 2009 pa manj kot 19 tisoč. Od začetka decembra in do božičnih praznikov je Krvavec obiskalo 35 tisoč smučarjev. "Če je vreme zelo lepo, je velika večina slovenskih enodnevnih obiskovalcev. Čim vreme ni več idealno, se delež tujih obiskovalcev poveča tudi na 60, 70 odstotkov. V času lepega vremena je nekje okoli 30 odstotkov obiskovalcev Hrvatov. Ta teden je delež seveda večji zaradi počitnic – skoraj polovica je hrvaških gostov. Veliko je tudi Madžarov, Britancev," nam je povedal vodja komerciale in marketinga na RTC Krvavec Luka Vrančič in dodal, da je povečano število rezervacij do konca tega tedna. Naslednji teden imajo rezervacije večinoma Srbi in Madžari, nekaj pa tudi naši južni sosedje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.