Slovenija
14 ogledov

Hrvati imajo cenejšega

Žurnal24 main
Pri vseh naših sosedah se je januarja bencin pocenil. Slovenci smo ga podražili.

Od septembra do danes, ko so cene naftnih derivatov drastično padle, se je 95-oktanski bencin pri nas pocenil za okoli 19 centov za liter. A v primerjavi z našimi sosedami je to bistveno manj – če pogledamo le severno sosedo Avstrijo, smo cene spustili za pol manj.

Madžari najcenejši
Liter 95-oktanskega bencina stane danes pri nas 0,948 evra, medtem ko je bilo treba septembra zanj odšteti 1,141 evra. Najdražjega od naših sosed je takrat imela Italija, na drugo mesto pa se je uvrstila Madžarska. Pri tej je bilo treba za liter omenjenega pogonskega sredstva odšteti 1,284 evra. Presenetljivo ugotovimo, da je treba januarja odšteti debelih 43 centov manj ali le še 86 centov.

Samo Italijani so dražji
Zahodni sosedi so septembra za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,453 evra ali 30 centov več, kolikor je takrat stal pri nas. Danes je cenejši za 33 centov. Liter stane 1,127 evra in je še vedno 18 centov dražji kot pri nas. Le razlika v ceni se je zmanjšala za 12 centov.

Dvig je bil nujen
"Trošarine predstavljajo le del cene goriva in od septembra 2007 do konca decembra lani so bile določene na najnižji ravni, ki jo še dopušuča evropska zakonodaja," pravijo na ministrstvu za finance. Vlada je tako izkoristila padec cen nafte in se odločila, da bo začela uresničevati svojo ekonomsko politiko – povišanje trošarin za deset centov na liter pogonskega goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.