Slovenija
13533 ogledov

Hrvati namazani z vsemi žavbami, Slovenija spet potegnila kratko

Hrvaška, Zagreb
1/2
Žurnal24 main
Juncker je zagotovil Plenkoviću zeleno luč za vstop v schengen, poroča Pop TV.

Predsednik odhajajoče Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću zagotovil, da bo Zagreb oktobra prejel zeleno luč za vstop v schengensko območje, čeprav naj bi imela Hrvaška še vedno težave z izpolnjevanjem meril, danes poroča Pop TV, ki se sklicuje na neuradne vire.

Hrvaški premier je pričakoval, da bo Bruselj prižgal zeleno luč že 2. oktobra, a naj bi uvrstitvi te točke na dnevni red Evropske komisije po neuradnih informacijah Pop TV nasprotovala evropska komisarja Frans Timmermans in Violeta Bulc.

Juncker naj bi nato Plenkoviću v pogovoru vseeno zagotovil, da razlogov za skrb ni, saj bo zadeva v oktobru dobila pozitivno oceno.

Da naj bi Hrvaška pozitivno oceno Evropske komisije prejela 16. oktobra, je sicer v ponedeljek poročal hrvaški časnik Večernji list.

V uradu hrvaškega premierja se na prošnjo za komentar niso odzvali.

Zagreb | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Iz Evropske komisije so sicer za STA sporočili, da ne komentirajo govoric in telefonskih pogovorov predsednika Junckerja.

V odzivu so zapisali, da je sicer stališče komisije jasno: "Sodelovanje komisije s Hrvaško za kar najhitrejše uspešno končanje schengenske evalvacije dobro poteka. Stališče komisije je, da mora Hrvaška postati polnopravna članica schengna, ko bo izpolnila vsa merila, in to kar najhitreje."

Na poročanje medijev se je ob robu zasedanje Združenih narodov odzval tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. Dejal je, da je v slovenskem interesu, da se pomakne schengenska meja s sedanje točke, ob tem pa poudaril, da "mora Hrvaška izpolniti tisti pogoj, ki mu rečemo spoštovanje evropskih demokratičnih in pravnih standardov." 

Miro Cerar Slovenija Tako Cerar o zadnjih dogodkih, povezanih s Hrvaško

Po poročanju Pop TV naj bi imela Hrvaška še kar nekaj težav z izpolnjevanjem tehničnih meril za vstop v schengen. Med drugim naj bi bila njena meja preveč prepustna niti še nima sklenjenega sporazuma s Slovenijo o čezmejnem policijskem sodelovanju. To je po poročanju POP TV osnovni pogoj, ki pa naj bi ga bil Juncker, sicer član iste evropske politične družine kot Plenković, pripravljen spregledati.

Hrvaška naj bi tako do konca Junckerjevega mandata prestala tehnično evalvacijo in dobila priporočilo za vstop v schengen. Končna, politična odločitev pa bo odvisna od Sveta EU in podpore vseh držav članic EU.

Hrvaška bi lahko v Svetu EU naletela na več ovir. Med drugim bi lahko njenemu vstopu nasprotovali Romunija in Bolgarija, ki že leta čakata na politično soglasje za vstop v schengen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • sam50 15:28 26.september 2019.

    Junker mora poplačati nepremičnino na hrvaški obali in to mora narediti čimprej,sicer bo hodil na dopust kam drugam....

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 13:36 26.september 2019.

    in na meji bomo popusili kot vedno, nasa bedna vlada

  • franc09 12:21 26.september 2019.

    Ste pa res sposobni lobisti. Zlobirali ste samo Timmermansa. Koliko ljudi je v komisiji? Baje je vstop v Schengen pogojen z arbitražnim sporazumom. Kam pa ste potem dajali moj denar vsa ta leta in vznemirjali javnost? Precej prebivalstva slovenske identitete ...prikaži več je ostalo na drugi strani meje, tudi, če odštejem Zagorje in Medmurje, s slovenskim pogovornim narečnim jezikom. Veleizdaja.