Slovenija
0 ogledov

Hrvati ohranili vse

Meja Dejan Mijović
Podobno kot pri nas so carinike leta 2004 premeščali v Avstriji.

Meja. Niti en uslužbenec hrvaške carinske uprave ni izgubil državne službe zaradi vstopa države v Evropsko unijo (EU), so nam sporočili s hrvaškega finančnega ministrstva. Kar največ uslužbencev so želeli obdržati, saj je Hrvaška prevzela vlogo zaščite tako lastnega kot evropskega trga, zlasti pa so okrepili nadzor na novih zunanjih mejah EU, pojasnjujejo.

Organizirali nove enote

"Okrepili smo administracijo na zunanjih mejah EU, carinski in trošarinski nadzor ter dejavnosti v boju proti vsem oblikam mednarodnega kriminala, zlasti preprečevanju tihotapljenja, terorizma in organiziranega kriminala," so nam še povedali. Konec lanskega leta je Carinska uprava Republike Hrvaške zaposlovala 3.051 ljudi, 1. julija letos pa zaradi premestitev v nekatere druge dele državne uprave še 2.865.

Avstrijci zmanjšali

V Avstriji je carinska uprava veliko reformo doživela leta 2004, ko so v EU vstopale njene sosede Slovenija, Madžarska, Slovaška in Češka. "1.088 carinikov je bilo premeščenih na ministrstvo za notranje zadeve. Tisti, ki so ostali pod okriljem ministrstva za finance, so bili vključeni v davčno upravo oziroma administrativni del carinske uprave," pa so nam povedali na avstrijskem finančnem ministrstvu. Zaradi reorganizacije in sprememb v nalogah ni mogoče primerjati stroškov pred letom 2004 in po njem, sicer pa avstrijska carina trenutno zaposluje 1.700 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.