Slovenija
462 ogledov

Hrvati so jih obrali do kosti

jastog Suzana Kos
Prestiž ali prevara. Slovenski družini na Hrvaškem mastno zaračunali za jastoga.

Naivnost. "Ja, kaj bi lahko rekel na to? Vsekakor je pretirano drago," Primož Franca, vodja strežbe v restavraciji izolskega Hotela Marina, ki slovi po dobri kuhinji in razmeroma zmernih, nič oderuških cenah, komentira zgodbo slovenske družine, ki se je pred dnevi vrnila z izleta po Krku.

Kot velikokrat doslej so se njeni člani v Baški odločili, da nekaj pojedo v Cicibeli, verjetno najbolj znani tamkajšnji restavraciji z morsko hrano (bralka je v dokazilo poslala kopijo računa). "Natakar nam je 'profesionalno' svetoval rezance z jastogom ... Malce smo se posvetovali, jastog je pač prestižna jed, a na koncu smo se le odločili, da bomo žrtvovali tistih sto evrov, saj je restavracija znana kot zelo dobra," nam med drugim piše bralka. Ko so dobili račun, je sledil šok: za večerjo, ki je obsegala le glavno jed za dva odrasla in enega otroka, brez buteljčnega vina in sladice, so plačali 327 evrov. Dve porciji rezancev z jastogom so jim namreč mastno zaračunali – zanju so plačali nekaj več kot 220 evrov.

"Naši gostje ne vprašajo za ceno, pa saj je ta tako ali tako objavljena na jedilnem listu. Za porcijo rezancev z jastogom zaračunamo 18 evrov. Pri nas Slovenci jastoga jedo le redko, po mojem mnenju zato, ker ga ne poznajo; naročajo ga predvsem Avstrijci in Nemci. Italijanski gostje pa v zadnjih letih, odkar je kriza, naročajo predvsem škampe," dodaja Franca. Pri njih lahko naročite predvsem jedi iz jastogov, ki jih dobijo iz Kanade; jadranski so redki, pravi. Njihova nabavna cena se vrti od 80 do sto evrov za kilogram.

 

Rusi ne gledajo na denar

Peter Bossman | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
V eni od najbolj znanih obalnih restavracij z morskimi specialitetami, piranskem Pavlu, znaša račun v povprečju okoli 40 evrov na osebo. "Jastoge jedo pri nas vsi, ki si jih lahko privoščijo, na denar najmanj gledajo Rusi, glavni gostje pa so še vedno Italijani," razlaga lastnik Pavel Lovrečič. Kilogram jastoga, strežejo samo jadranskega, zaračunajo po 75 evrov. K njim zahaja vrsta znanih Slovencev, tako iz vrst politike kot gospodarstva, njihov redni gost je tudi nekdanji tržaški župan Roberto Dipiazza. O Lovrečičevi gostilni s 45-letno tradicijo je pisal celo eden od najbolj branih časopisov pri sosedih, italijanski časnik Corriere della Sera.

Račun, ki ga je plačala slovenska družina v Baški, se zdi pretiran tudi piranskemu županu Petru Bossmanu, ki se sicer ne spomni, koliko je največ plačal za kakšno večerjo, sam pa zase ne bi nikoli naročil jedi za toliko denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.