Slovenija
14 ogledov

Hrvati v zelje Pahorju

(Foto: Pixell) Žurnal24 main
Po udeležbi Jadranke Kosor na slovesnosti v Libiji, v hrvaških medijih ugibajo, ali bodo hrvaška gradbena podjetja Libijcem gradila stanovanja in infrastrukturo.

Hrvaška gradbena podjetja se bodo morda vključila v velike libijske projekte − gradnjo 160.000 stanovanj, novih cest po vsej državi in drugih infrastrukturnih poslov, dva dni po obisku hrvaške premierke Jadranke Kosor v Libiji piše hrvaški Jutarnji list. Omenja projekte v vrednosti 40 milijard evrov, za katere bi se Hrvati morda lahko dogovorili jeseni, ko bodo v Zagreb prišli predstavniki ameriške svetovalne družbe AECOM, ki delajo za Libijce. Novinarji časnika sicer od vlade niso dobili potrditve, ali se je premierka med obiskom v Libijo pogovarjala o vključevanju hrvaških gradbenih podjetij v libijske posle, a je to po navedbah časnika razvidno iz sporočila za javnost. Jesenski sestanek z Libijci so potrdili na Hrvaški gospodarski zbornici.

V časniku so sicer o možnostih, da bi Hrvaška dobila privlačen projekt, skeptični. Po trditvah nekaterih virov naj bi bili hrvaški gradbinci predragi za libijski trg, prav tako pa naj ne bi imeli več toliko kvalitetnih kadrov. Za enega hrvaškega delavca bi morala Libija odšteti dva tisoč evrov, za delavca iz BiH pa le tisoč evrov, piše časnik. Zato je po pisanju Jutarnjega lista najceneje angažirati kar Turke, ki so pripravljeni delati za 700 evrov na mesec, ali pa delavce s Filipinov in Pakistana, ki že zdaj delajo v Libiji za 150 evrov na mesec. Libijci menda zahtevajo tudi, da stane cena kvadratnega metra od 150 do 200 evrov, kar je premalo za hrvaške gradbince, še piše Jutarnji list. Hrvaška je po pisanju časnika z Libijci začela poslovati že leta 2003, večje posle sta sklenili predvsem družbi Viadukt in Geofizika.

Slovenski posli
Podrobnosti o dogovorih, sklenjenih v Libiji, pa ni želel zaupati niti slovenski premier Borut Pahor, ki se je prav tako udeležil slovesnosti ob ob 41. obletnici libijske revolucije. Povedal je le, da se je s predsednikom vlade dogovoril za enega od gradbenih poslov v vrednosti več kot pol milijarde evrov. Ali gre za SCT, ni želel ne potrditi ne zanikati. Spomnimo: slednji naj bi v Libiji gradil avtocesto. Posel – osempasovna avtocesta v Bengaziju–  je vreden 333 milijonov evrov. Že marca je prvi mož SCT Ivan Zidar za časnik Finance potrdil, da je pogodba že sklenjena in podpisana. Prav tako Pahor ni želel potrditi, ali je šel v Libijo dokončat posel za sofinanciranje Stožic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.