Slovenija
16 ogledov

Hrvati želeli enostransko izjavo

Borut Pahor Jadranka Kosor Žurnal24 main
Slovensko in hrvaško zunanje ministrstvo sta izmenjala noti o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ki pa jima kljub hrvaškemu interesu nista bili priloženi enostranski izjavi.

Kot so še zapisali na strani MZZ, bo sporazum v skladu z 11. členom začel veljati v ponedeljek, 29. novembra 2010. Po več kot letu dni bo tako sad "fantastičnega dneva", kot ga je takrat opisal premier Borut Pahor, le stopil v veljavo.

"Toliko časa je bilo potrebno, da so se vse tehnične podrobnosti izmenjave diplomatskih not zgodile, da je prišlo do dogovora. Zdaj se je zgodilo to, kar smo ves čas pričakovali – izmenjava diplomatskih not brez kakršnih koli enostranskih izjav," je za Žurnal24 dejal uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic. "Hrvati so imeli v interesu dodati enostransko izjavo, vendar smo se na koncu dogovorili, da bomo izmenjavo opravili v skladu z običajno diplomatsko prakso, torej brez kakršnih koli prilog."

"Postopek je trajal kar nekaj časa, potrebnega je bilo kar nekaj truda, dobre volje in potrpežljivosti. Ampak pomemben je končni rezultat," Balažic opisuje proces. Naslednji korak sledi prihodnje leto. "Treba je počakati, da Hrvaška zaključi pristopna pogajanja, kar se pričakuje spomladi naslednje leto. Ko podpiše pristopno pogodbo, začnejo teči v sporazumu navedeni roki," pojasnjuje Balažic.

 

Slovenska vlada pričakuje, da bo arbitraža za razsodbo potrebovala od dve do tri leta. Razsodba sodišča bo za državi zavezujoča, v šestih mesecih po sprejetju razsodbe pa jo bosta morali uveljaviti.

Minilo več kot leto dni
Spomnimo, 4. novembra lani sta v Stockholmu slovenski premier in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor podpisala arbitražni sporazum o slovensko-hrvaški meji. Sporazumu je bila priložena obojestranska izjava, s katero sta se obe strani zavzeli za čimprejšnjo ratifikacijo.

Zapletalo se je na obeh straneh. O sporazumu se je izreklo slovensko ustavno sodišče, na koncu pa so se morali izreči tudi volivci. Na junijskem referendumu je 51,54 odstotkov volivcev sporazum potrdilo.

Zapletlo se je tudi pri izmenjavi diplomatskih not. Hrvaška je želela noti priložiti novo ločeno izjavo, na kar Slovenija ni pristala. Konec oktobra je Pahor napovedal, da bosta noti izmenjani "razmeroma kmalu" 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.