Slovenija
15 ogledov

Hrvatje izpustili slovenskega avtoprevoznika

Zaplet s slovenskim prevoznikom na mejnem prehodu Dragonja se je po približno 20 Žurnal24 main
Slovenski avtoprevoznik, ki so ga zadrževali na mejnem prehodu Dragonja, se je vrnil v Slovenijo, hrvaški prometni inšpektor pa je kazen preklical z razlago, da "so se zmotili".

Zaplet naj bi se po zadnjih podatkih začel v četrtek popoldne na hrvaški strani mejnega prehoda Dragonja, ko so hrvaški nadzorniki ustavili slovenskega avtoprevoznika. Ta se je proti naši državi vračal s praznim tovornim vozilom. Hrvaški prometni inšpektor mu je po opravljenem nadzoru izdal odločbo, da je vozil blago brez dovolilnice, zato so mu izrekli  sedem tisoč kun (okoli tisoč evrov) kazni ter odvzeli dokumente vozila in osebne dokumente.

Avtoprevoznik se je izrečeni kazni uprl, saj so v skladu s sporazumom med obema državama prevozi med Slovenijo in Hrvaško dovoljeni brez dovolilnic. Na pomoč mu je danes priskočil sekretar sekcije za promet Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Bojan Pečnik, z njegovo pomočjo pa so Hrvatje kazen preklicali in slovenskemu vozniku dovolili odhod v Slovenijo.

Po Pečnikovih besedah  so svojo odločitev utemeljili z besedami, da so se zmotili, saj za vožnjo s praznim  tovornim vozilom sploh niso potrebne dovolilnice. Dopoldne so za izpustitev Slovenca posredovali tudi na našem ministrstvu za promet, vendar so jim s hrvaškega prometnega ministrstva odgovorili, da je postopek v skladu s predpisi in da ne morejo storiti ničesar, je povedal Pečnik.

Do tovrstnih zapletov po vedenju zbornice naj ne bi prihajalo pogosto, saj so na leto seznanjeni z od pet do deset primeri, ne vedo pa, koliko jih je dejansko, saj nekateri prevozniki plačajo kazen, ne da bi s tem seznanili zbornico.

Po Pečnikovih besedah imajo hrvaške oblasti težave z razumevanjem določil o prevozu blaga evropskega porekla iz slovenskih skladišč na Hrvaško. "V zbornici si razlagamo, da naši avtoprevozniki ne potrebujejo dovolilnic, če blago, ki je v naša skladišča prišlo na primer iz Španije, prepeljemo naprej na Hrvaško. Potrebovali bi jih, če bi denimo prevoz opravili neposredno iz Španije na Hrvaško," trdi sekretar sekcije za promet. Nedosledni naj bi bili tudi hrvaški nadzorniki, saj strogo ukrepajo le včasih.

 

Štiri leta stara zgodba

Prvi primer, ko so Hrvati oglobili slovenskega prevoznika, ker ni imel dovolilnice, se je pripetil leta 2005. Primer še ni dobil epiloga, saj sodniška razprava še ni končana, pravi Pečnik.

Vsekakor pa so se strasti umirile in na jutrišnji seji glavnega odbora sekcije avtoprevoznikov ne bo prišlo do zahtev po povračilnih ukrepih. "Bomo pa znova opozorili, da se morata državi sestati in najti dokončno razlago. Že od leta 2005 pozivamo, naj o tem razpravljata mešani komisiji za ureditev čezmejnega prometa, vendar do srečanja še ni prišlo. Kolikor vem, je pomanjkanje časa na hrvaški strani," trdi Pečnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.