Slovenija
46 ogledov

Hrvatom ne bomo ugodili

Predstavniki Zveze hrvaških društev v Sloveniji so Gantarju izročili pobudo za u Žurnal24 main
Hrvati so prišli k Pavlu Gantarju s pobudo za ureditev položaja hrvaške manjšine v Sloveniji. Gantar je odvrnil, da trenutno kakršnekoli ureditve ni realistično pričakovati.

"Pričakujemo, da bo Hrvaška manjšina dobila podobne pravice, kot jih ima slovenska na Hrvaškem," nam je pred srečanjem s Pavlom Gantarjem povedal Petar Antunović. A ga je Gantar kaj hitro postavil na realna tla: "Trenutno ni realistično pričakovati, da bi prišlo do ustavnih sprememb, ki bi omogočile ustavno regulacijo hrvaške narodne skupnosti niti katerih drugih narodnih skupnosti," je dejal.

Predsednik Zveze hrvaških društev Petar Antunović nam je sicer povedal še, da je Hrvatov v Sloveniji okoli 40 tisoč, organizirani pa so v 11 klubih in enem klubu hrvaških študentov. Zveza resda ne pričakuje takojšnje rešitve, poudarjajo in izpostavljajo pa ustavno ureditev položaja Slovencev na Hrvaškem.

"Poslanca ne bomo zahtevali, radi bi le izboljšali kulturno udejstovanje in sožitje med narodoma," pravi Antunović in dodaja, da zadnjih 500 let Slovenci in Hrvati nikoli niso bili v resnem sporu ali vojni.

"Druge manjšine niso avtohtone v enaki meri kot hrvaška," na vprašanje, v čem je razlika med hrvaško in drugimi manjšinami iz držav nekdanje Jugoslavije, odgovarja Antunović.

Poudarja, da to ne pomeni, da želijo dvojezične napise in dvojezičnost. "Na Hrvaškem ima slovenska manjšina vse pravice kot manjšina, teritorialno pa ni opredeljena," pravi.

Povedal je še, da bo predlagal alternativno učenje slovenščine na Hrvaškem in hrvaščine v slovenskih osnovnih šolah. Tako bi po njegovem izboljšali kakovost odnosov med državama.

Antunović še meni, da se glede na raven, na kateri so bili odnosi med državama nekoč, klima med državama "zelo izboljšuje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.