Slovenija
10 ogledov

HSE: brez poroštva grozi nelikvidnost

teš šoštanj mediaspeed
Če državno poroštvo za Teš 6 ne bo izglasovano, obstaja veliko tveganje nelikvidnosti in plačilne nesposobnosti HSE, je na današnji seji ocenil nadzorni svet HSE.

Brez poroštva se bodo dela na izgradnji projekta ustavila, družba HSE pa se bo sredi poletja zaradi obveznosti iz naslova financiranja Teša 6 znašla v likvidnostnih težavah.

"Konec leta lahko tako v primeru unovčitve starševske garancije primanjkljaj likvidnih sredstev naraste že preko 300 milijonov evrov," so po seji nadzornega sveta sporočili iz HSE, lastnika Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Ob tem so dodali, da se bo gradnja Teša 6 s tem v vsakem primeru podaljšala in podražila za nepredvidljiv znesek.

Tvegan obstoj "cele skupine HSE"

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki ga vodi Drago Dolinar, obžaluje, da pridobivanje državnega poroštva ne poteka v skladu s časovno dinamiko iz zavez, temveč se vse bolj oddaljuje, z resno grožnjo, da poroštvo sploh ne bo izdano.

Nadzorniki tudi ugotavljajo, da nimajo na razpolago prav nobenega instrumenta za zavarovanje tveganja odobritve državnega poroštva, zato ne morejo prevzemati odgovornosti za nastale razmere, ki so izven konteksta prvotnega investicijskega načrta, ki so ga potrdili vsi pristojni državni organi.

Osrednja tema seje nadzornikov HSE je bila obravnava različnih finančnih in razvojnih scenarijev v primeru, da državno poroštvo kot pogoj za črpanje 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke ne bi bilo izglasovano.

"V tem primeru namreč obstaja veliko tveganje nelikvidnosti in insolventnosti HSE, posledično pa je tvegan tudi obstoj celotne skupine HSE, predvsem pa njenih družb s področja delovanja Teša 6, torej Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje," so poudarili.

Ob tem so dodali, da je nadzorni svet zato poslovodstvu HSE skladno z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter zakonom o gospodarskih družbah že v začetku mandata naložil pripravo scenarijev za preprečitev in obvladovanje teh tveganj.

Dolžni opozoriti na nevarnosti neizpolnjevanja zavez države

"Ker razume skrb lastnika pri podelitvi državnega poroštva, je nadzorni svet HSE takoj in izrecno naložil poslovodstvu družbe, da izvede vse postopke za izpolnitev zahtev vlade, kot je tudi že v začetku svojega mandata zavezal poslovodstvo HSE, da izvede vse postopke za dodaten transparenten in gospodaren nadzor nad izvajanjem projekta," je ocenil prvi nadzornik Dolinar.

Vendar pa je nadzorni svet HSE po Dolinarjevem mnenju dolžan opozoriti na nevarnosti in tveganja neizpolnjevanja danih zavez lastnika HSE, na katera nima nikakršnega vpliva.

Nadzorni svet HSE se je danes tudi seznanil s tekočim poslovnim izidom družbe in skupine HSE v prvih petih mesecih leta. Ta zaradi slabih hidroloških razmer v prvih treh mesecih sicer zaostaja za načrtovanim, vendar je pozitiven tako v HSE kot tudi v skupini kot celoti in v tem smislu še sledi zastavljenim poslovnim načrtom.

"A poudariti velja, da je bil poslovni načrt družbe HSE in skupine HSE za leti 2012 in 2013 pripravljen v dobri veri izpolnitve danih zavez države in organov družbe do Evropske investicijske banke in Evropske banke za obnovo in razvoj v zvezi s financiranjem izgradnje Teša 6, ki so se nanašale tudi na podelitev državnega poroštva," so po seji nadzornikov sporočili iz HSE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.