Slovenija
261 ogledov

HSE: Upokojili vodjo financ in jo potem zasuli z delom

HSE Saša Despot
Tako se varčuje v HSE: da zagotovijo službo za bivšo sodelavko finančnega direktorja finančnico upokojijo, potem pa ji dajo pogodbe v hčerinskih družbah, trdi naš vir.

"Kje je logika, da se razideš s finančnico in  ji potem plačuješ več, kot je imela prej plače in ob tem pa še zaposliš novo finančnico?" se sprašuje naš vir. 

Konec julija se je v HSE upokojila vodja službe finance Irena Šlemic, 15. oktobra pa so namesto nje zaposlili Kristino Rovšek, ki je bila v Triglav naložbah sodelavka zdajšnjega finančnega direktorja HSE Stojana Nikolića: on je bil predsednik, ona pa članica uprave. 

Takoj za 50 tisoč evrov pogodb

Nič nenavadnega, če ne bi novopečena upokojenka kot samostojna podjetnica takoj dobila za 50 tisoč evrov pogodbenega dela v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), ki je v stoodstotni lasti HSE in v HESS, ki je v 49-odstotni lasti HSE.

"Gre za odločitev TEŠ in HESS, da se angažira zunanjo strokovno pomoč," so pojasnili v HSE in dodali, da služba financ po prihodu nove vodje še vedno opravlja ista posle kot prej.

Drugi svetovalci so bili dražji

Pogodba s Teš je bila podpisana 21. avgusta, vredna je 27.200 evrov in velja do konca marca prihodnje leto. Doslej sta bila po tarifi 50 evrov za uro dela izstavljena dva računa vredna 1.700 in 1750 evrov. 

Matjaž Eberlinc, direktor Termoelektrarne Šoštanj | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Nekdanjo vodjo financ na HSE so najeli, ker je že od začetka projekta vanj aktivno vključena in pozna sklenjene pogodb za financiranje bloka 6 ter zaveze, ki iz njih izhajajo. Po pogodbi svetuje pri zagotavljanju virov financiranja, pripravlja mnenja in analize in komunicira z domačimi in tujimi finančnimi institucijami, je pojasnil direktor Teš Matjaž Eberlinc in dodal, da je bila to glede na dobro preteklo sodelovanje in cene drugih svetovalcev optimalna rešitev. Preden so najeli njo, so imeli druge svetovalce: Arah Consulting (do začetka letošnjega leta) in NLB (pogodba je prenehala s koncem gradnje). 

HSE jih je prodal in pustil brez finančne pomoči

Pogodbo s HESS (Hidroelektrarne na spodnji Savi) je podpisala že 10. avgusta, velja do konca leta, ocenjena vrednost pa je 22.300 evrov. Izdana sta bila že dva računa po 4550 in 4450 evrov. 

V HSE so ob tem opozorili, da te družbe ne konsolidirajo več v svoje poslovne izkaze in ji ne nudijo strokovne pomoči na področju financ IT. HSE je namreč julija lani prodala dobro tretjino podjetja in ima zdaj le še 49 odstotkov podjetja, večino ima skupina Gen energija. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 10:10 11.november 2015.

    banana republika

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 03:13 11.november 2015.

    Teš slovenski največji spomenik korupcije še ni rekel zadnje besede, nikoli ne razočara z novimi in novimi dozami. Zadane tko dobr da te kot poštenega državljana sili na bruhanje.

  • jakec1575 21:08 10.november 2015.

    Poznam precej intelektualcev, ki imajo kaj konkretnega za pokazati. Teoretični, praktični, funkcionalno pismeni intelektualci. Pa niso niti priblizno tako placani, ceprav so poslvno sposobni. Če lahko razumem argument poznavanja pogodb, zakaj se je potlej gospa upokojila? Saj nisi obvezen iti ...prikaži več v pokoj. kdaj se bo to nehalo pri nas? Ne gre za davkoplacevalski denar, gre pa za visino cene poloznice za elektriko. Kdo mislite, da bo placal vse te consultinge? Slovenska vibracija je jako nizka in materialisticno pokvarjena.