Slovenija
13 ogledov

HTC kršil "le" en Applov patent

iPhone 4 Reuters
Ameriška komisija za mednarodno trgovino je ugotovila, da je HTC kršil en patent družbe Apple. HTC ugotovitev, da je kršen le en patent, razglasil za svojo zmago, dvignila pa se mu je tudi cena delnic.

Ameriška komisija za mednarodno trgovino je prepovedala uvoz določenih telefonov tajvanskega proizvajalca HTC v ZDA, ker ta krši patent ameriškega proizvajalca Apple. Vendar pa je HTC to razumel kot svojo zmago, saj glede številnih drugih patentov kršitev ni bila ugotovljena, prav tako pa so mu bili dani štirje meseci, da spremeni svoje proizvode.

Komisija je v ponedeljek odločila, da nekateri telefoni proizvajalca HTC kršijo Applov patent v zvezi s tehnologijo zaznavanja podatkov.

Gre za tehnologijo, ki pametnim mobilnikom z zaslonom, občutljivim na dotik, omogoča funkcije, kot je denimo ta, da uporabnik že s preprostim pritiskom na telefonsko številko, zapisano v elektronskem sporočilu, neposredno pokliče to številko.

V HTC prepričani, da bodo telefone pravočasno prilagodili

HTC bo tako z 19. aprilom 2012 moral prenehati z uvozom aparatov s sporno tehnologijo v ZDA. HTC je odločitev razumel kot svojo zmago, pritrdili pa so mu tudi vlagatelji, saj se je tečaj njegovih delnic danes zvišal za kar sedem odstotkov.

Marca lani je namreč Apple vložil vrsto patentnih tožb proti HTC in drugim proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov, ki na mobilnike nameščajo tržno zelo uspešen Googlov operacijski sistem Android.

A HTC krši le en patent, je ugotovila komisija. S tem je spremenila prvotno odločitev, v kateri je ugotovila, da HTC krši tudi nekatere druge patente, ki bi jih bilo veliko težje umakniti iz aparatov.

Ob tem je tajvanska družba prepričana tudi, da ji bo v zastavljenem roku uspelo prilagoditi sporne telefone. Najverjetneje pa se bo zaradi tega morala odpovedati nekaterim funkcijam na pametnih telefonih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.